E îngaduită critica, dar nu judecata. Stai cu ochii pe celălalt, dar nu stai cu ochii pe tine!

Cuvantul critica nu inseamna decat a judeca pe cineva. Dar critica incununeaza opera!
Adevarul trebuie aparat de orice fel de crestin.

Caci, chiar daca un cleric, superior, n-ar sustine adevarul vorbesc despre adevarul ortodox, adevarul mantuitor poate sa fie infruntat, caci nu infrunti cleric, ci infrunti eretic, fiind vorba de adevar.
E ingaduita critica, dar nu judecata. Stai cu ochii pe celalalt, dar nu stai cu ochii pe tine!
Taina mantuirii omului pentru fiecare om se savarseste pe cruce, in intelesul ca crucea este cel mai mare folos al pamantului. Jertfeste a nu-l judeca pe acela ca a gresit. Iar daca te bagi in biserica unde e harul lui Dumnezeu si judeci pe preot, amarnic gresesti! Obisnuiti-va toti sa vedeti acolo pe Hristos.
Un mare pustnic, care a primit din satul lui un credincios si in satul lui era un om foarte defectuos -, a intrebat: „A lui cutare e tot asa?” „Tot asa-i parinte!” Si a zis parintele: „Of, of, of!” A doua zi a venit ingerul la pustnic si i-a zis: „M-a trimis Dumnezeu sa te intreb: unde sa punem sufletul omului acela, ca a murit asta noapte, in rai sau in iad, ca tu l-ai judecat?” S-a cait toata viata in plans si in amar cerand de la Dumnezeu un semn de iertare, si nu a primit inca.
Intreaga tragedie a omenirii e in functie de nenorocirea vietii noastre! Daca e iubire, e iubire, nu ne mai jucam. Daca sunt om, sunt om, cu inima, cu maini si cu degete! Invatatura crestina este integritatea fiintei omenesti. Judecarea asta inseamna a tine viata pe loc.
Dar multi spun ca ei nu raspund decat de pacatele personale si nu se amesteca in restul.
Nu ma intereseaza ce spun ei, ce spune Hristos ma intereseaza. Si Hristos a spus: Sa va iubiti unul pe altul. Sa iubiti pe dusmanii vostri, acesta este raspunsul.
Oricum ar fi de bubos, preotul acesta are harul sa te lege si sa te dezlege. Trebuie cu orice chip sa nu mai judecati preotimea. Biserica trebuie caracterizata dupa spusele Mantuitorului. Nimeni nu a plecat sa slujeasca invatatura Mantuitorului fara cuvintele Mantuitorului. Dar, iata, pe drum s-au intamplat atat de multe lucruri: un Petru s-a lepadat, dar asta nu inseamna ca invatatura crestina nu a fost adevarata. Dar Petru s-a ridicat cu totul dincolo, mai mult decat caderea lui.
Dumnezeu ne iubeste mai mult decat ne uraste dracul! Asta inseamna un indemn nemaipomenit pe care trebuie sa ni-l insusim.
Dumneavoastra stiti ce va spun eu acum: sunteti vinovati de faptul ca acela este vinovat!  Asta-i raspunsul! Adica trebuie sa-l iubesti, trebuie sa nu-l urasti, iar pentru pozitia ta morala, pentru pozitia ta crestina il ajuta harul lui Dumnezeu si pe acela, chiar daca tu nu i-ai spus nici un cuvant, dar ai avut curajul sa-l pretuiesti, neurandu-l macar asta tu l-ai ajutat foarte mult: „Doamne, miluieste-l!” Ai inceput sa iubesti pe vrajmasul tau? Cu orice chip nu te izola. Degetul acesta care este cel mai mic si pare cel mai neinsemnat este o valoare in componenta fiintei trupesti.
Daca incercati sa iubiti oamenii ca pe Hristos, atunci dumneavoastra nu ati mai vedea ca el greseste.

Nu va doare inima de el pentru ca a gresit, dar constatati, chiar cu drac la mijloc, ca a facut cutare si cutare lucru vrednic de iad.

Părintele Arsenie Papacioc

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *