Cum putem birui și alunga de la noi slava deșartã și cugetul mândriei?

– Urâtã și necuratã patimã! Toate relele pescuiesc în balta aceasta! Sã nu audã Dumnezeu de omul mândru! Îi ia darul întreg, ca sã se poticneascã, doar s-ar smeri, cum spune Scriptura.

Îl pãrãsește, devine o mare urâciune; îi ia gustul frumosului, îl lasã rãtãcit și haotic prin toate gunoaiele marginilor lumii. Nu mai are chip, nu mai are asemãnare și nici discernãmântul conștiinței. E adevãrat cum spun unii Sfinți Pãrinþi: „Unde cãderea a apucat, acolo mai înainte mândria a lucrat”. Nici o patimã nu te apropie mai mult într-o asemãnare cu diavolul ca mândria.

Toate patimile se mai pot, sã zicem, apãra cu firea și cu grozavele împrejurãri ale vieții, dar mândria nu se poate apãra cu nimic! Ea are nesuferita cutezanțã sã stea lângã orice virtute și chiar, la cine poate, se ascunde în smerenie, pe care o are ca un paravan. Lucru foarte des întâlnit și, întãrind cuvântul, este ceea ce spune un pãrinte: „E smerit mândrulețul!”

Fiind atât de primejdioasã și atât de prezentã la toate vârstele și rangurile, este bine ca nimeni sã nu desconsidere pe nimeni, oricât ar fi de neînsemnat, cãci și în el se ascunde Hristos, și chiar sã-l întrebe, pentru a-i cere o pãrere, mãcar și convenþional, și acesta ar fi un prim pas, adicã un semn pe drumul Evangheliei.

E bine sã întrebi, sã ceri pãreri sau sfaturi de la oricine, oricine ai fi tu, cã, cine știe, harul lui Dumnezeu se sãlãșluiește mai mult în cei simpli și nebãgați în seamã. Pleacã-te mãcar pentru smerenie trupeascã, cum se zice, cã tot este un sunet plãcut și vei vedea câtã nevoie ai de semenii cu care a rânduit Dumnezeu sã trãiești și sã te vezi și te vei convinge în drumul vieții cã înțelepciunea stã sigur mai mult unde este smerenie, pentru cã acolo este Dumnezeu.

Iatã, Lucifer a cãzut iremediabil, cãdere mãreațã numai prin douã cuvinte: „Eu sunt…”, și, cãzând, a ajuns împotrivitor pe veci, urâciunea pustiirii. Sã nu se amãgeascã cineva cã fãrã o adevãratã purificare în singurã apa smereniei, va putea intra în împãrãția de unde au cãzut îngerii! Iatã, la repezealã, gândurile și îndemnurile mele ca sã poatã cineva delibera cã Dumnezeu ne-a fãcut frumoși singur numai pentru El!

Părintele Arsenie Papacioc, Convorbiri duhovnicești

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *