Vă îngrijorați că veți avea o naștere grea?

Când femeia este gravidă, trebuie să se împărtășească mai des dacă există posibilitatea. „Cu cât mai des cu atât mai bine”, spunea Sfântul Serafim din Sarov. Binențeles, cu conștiința propriei nevrednicii; bineînțeles, cu mare evlavie și cutremur și bineînțeles, simțind cât de neputincioși suntem și câtă nevoie avem de puterea lui Dumnezeu, care ne sfințește atât pe noi, cât și rodul din pântece; să primească Sfântul Maslu și să citească literatură duhovnicească, pentru că totul își lasă amprenta în copil încă din pântecele mamei; acolo se formează deja viitorul lui caracter. Acum și-au dat seama și savanții și au început să vorbească despre faptul că, după toate datele, copilul își însușește jumătate din informațiile despre viață înainte de a împlini trei ani. Toate lucrurile acestea sunt adeseori scăpate din vedere, în general oamenii nu se gândesc la ele, iar după aceea sunt multe lucruri de îndreptat. (Protoiereul Valerian Krecetov)

Vă îngrijorați că veți avea o naștere grea, și încă în așa măsură vă faceți griji și temeri, încât acest gând vă împiedică să vă folosiți de orice bun al vieții, și de aceea vreți să aveți o rugăciune spre întărire… Vă puteți ruga zilnic Împărătesei Cerurilor, rostind de cel puțin douăsprezece ori pe zi „Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te”, cu metanii măcar mici. De tot atâtea ori să rostiți și condacul ei: „Nu avem alt ajutor, nu avem altă nădejde, fără numai pe tine, Stăpână. Tu ne ajută nouă, că spre tine nădăjduim și cu tine ne lăudăm, ca să nu fim rușinați, că robii tăi suntem”. (Sfântul Ambrozie de la Optina)

Protoiereul Dimitrie Sokolov, Cum să educăm ortodox copilul :300 de sfaturi înțelepte pentru părinți de la sfinți și mari duhovnici, Editura Sophia, București, 2011 – fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *