Pentru cel ce crede, iubirea de Dumnezeu se vede chiar și în pieire

Bine a zis unul dintre barbatii purtatori de Dumnezeu ca pentru cel ce crede, iubirea de Dumnezeu se vede chiar si in pieire. Pentru ca, zice el, ce paguba va ii pricinui intristare celui care de dragul bunatatilor dispretuieste acum odihna si desfatarea?

Cand va placea lui Dumnezeu sa-l supuna pe om unor mari necazuri, ingaduie ca el sa cada in mainile putinatatii de suflet, si aceasta da nastere in om puterii akediei, care-l biruie, in care el isi simte sufletul apasat, si aceasta este gustarea gheenei; prin aceasta este adus asupra omului un duh de iesire din minti, din care izvorasc mii de ispite: tulburare, intaratare, hula, cartire impotriva sortii, ganduri anapoda, mutare dintr-un loc in altul si asa mai departe. Iar de vei intreba care este pricina tuturor acestora, voi spune: nepasarea ta, fiindca tu insuti nu te-ai ingrijit sa cauti doctoria potrivita pentru aceasta. Iar doctoria pentru toate acestea este doar una, si cu ajutorul unui singur lucru afla omul grabnica mangaiere in sufletul sau. Care este doctoria aceasta? Smerita cugetare a inimii. Fara aceasta nimeni nu poate strica cetatea acestor rele, ci mai degraba va afla ca l-au biruit restristile.

Nu te mania pe mine, cel ce intrebi, pentru ca iti spun adevarul. Nu ai cautat din tot sufletul cugetarea smerita – dar daca vrei, paseste pe taramul ei, si vei vedea ca ea te va slobozi de raul ce te-a cuprins, caci pe masura smeritei cugetari ti se da rabdare in necazurile tale, iar pe masura rabdarii se usureaza greutatea necazurilor tale, si vei capata mangaiere; iar pe masura mangaierii tale se mareste bucuria ta cea in Duhul Sfant. Cand bine va voi sa le faca fiilor Sai celor adevarati usurare de ispitele lor, Parintele nostru Cel iubitor de indurari nu va inlatura cu totul ispitele, ci le va da rabdare in ispite. Si toate aceste bunatati ei le vor primi cu mana rabdarii lor, spre desavarsirea sufletelor lor.

Sa ne invredniceasca si pe noi Hristos Domnul, cu harul Sau, sa rabdam cu inima recunoscatoare tot raul, din  catre El! Amin.

Sfântul Isaac Sirul

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *