Inițiativă legislativă: Preoţii ar putea fi verificaţi dacă au fost colaboratori ai Securității

pimen

Un proiect legislativ îşi propune să modifice Ordonanța de urgență privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii  . Iniţiatorii proiectului spun că preoţii au parte de tratament preferenţial pentru că pot fi verificaţi doar la cererea şefilor cultului de care aparţin.

„În prezent, asistăm la o încălcare flagrantă a principiului egalităţii în faţa legii, prin faptul că foştii colaboratori ai Securităţii, care acum pot fi ierarhi şi şefi ai cultelor religioase, sunt protejaţi pe nedrept de privilegiul exclusivist al cultului de a solicita verificarea calităţii de colaborator. Prin actuala formă a legii se aduce atingere valorilor justiţiei sociale, a statului de drept şi a idealurilor Revoluţiei din 1989”, explică iniţiatorii proiectului.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii agreează ideea şi cere Parlamentului să dea un vot favorabil. Dacă modificarea va fi legiferată, orice persoană va putea cere verificarea unui preot, indiferent de cultul de care aparţine.

De precizat că pe lista preoţilor declaraţi ca fiind foşti colaboratori ai Securităţii se află inclusiv Înalt Preasfinţitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, fapt confirmat de o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Există  precedente în care anumiți ierarhi şi-au cerut iertare pentru că au colaborat cu fosta Securitate, Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, fiind unul dintre ei. De altfel, acesta i-a sfătuit pe preoţii care au turnat la Securitate să mărturisească, relatează realitatea.net

Foto: cuvantul-ortodox.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *