Dacă adormi din rugăciune, diavolul te trezește… Asta-i ciuda lui

Toți care caută să-i fure somnul direct din rugăciune, adică să adoarmă cu rugăciunea în gând, aceia vor putea spori foarte mult.

Dacă nu poți să priveghezi toată noaptea, ia binecuvântare de la duhovnic, te duci la chilie și, după ce-ți faci rânduiala ta și vrei să adormi, să-ți faci semnul Sfintei Cruci pe căpătâi și pe față, și să zici așa: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”. Dacă nu reușești să te fure somnul direct din rugăciune, înseamnă că ziua, când te duci la ascultare, mintea îți stă împrăștiată și nu zici „Doamne Iisuse…”. Deci trebuie să-ți dai interesul, când mergi la ascultare, să nu vorbești cu nimeni, numai cât te întreabă cineva, pentru că, dacă nu-i raspunzi, să nu-și facă vreo părere. Să nu dai de bănuit și să-i răspunzi numai atât cât te-a întrebat. Dar dacă tu înmulțești cuvintele, atunci tu porți vina… Așa este o viață liniștită.

Dacă adormi din „Doamne Iisuse…” diavolul te trezește, ca să adormi din împrăștiere. Asta-i ciuda lui: ca să nu cumva să adormi, din rugăciune, mai multe seri la rând.

Acesta este cel mai mare spor: dacă te fură somnul din „Doamne Iisuse…”. Oricât de greu ai fi luptat de duhuri, și oricât de grele ar fi ispitele, Duhul Sfânt se va sălășlui în inimă și diavolul nu o să mai aibă putere, nu o să mai poată spori.

Părintele Proclu Nicău, Lupta pentru smerenie și pocăință,  Editura Agaton, 2010 – fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *