Cel mai scurt mijloc pentru a scăpa de gândurile hulitoare

Dacă va veni gând de hulă împotriva lui Dumnezeu, rostește: ,,Cred într-Unul Dumnezeu..’’ până la sfârșit, și fă metanii pe cât îți stă în putință.

Dacă va veni gând de hulă împotriva Sfintelor Taine ale lui Hristos, rostește până la capăt: ,,Cred, Doamne, și mărturisesc că Tu ești cu adevărat Hristos…’’, și fă metanie.

Dacă va veni gând de hulă împotriva Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, rostește o rugăciune oarecare către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu sau vreun tropar al ei, făcând metanii și zicând: ,,Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-mă pe mine, păcătosul!’’

Dacă va veni gând de hulă împotriva vreunui sfânt, rostește următoarele: ,,Roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, păcătosul, Sfinte (numele), că după Dumnezeu la tine alerg, grabnicule ajutător și rugător pentru sufletele noastre’’, și fă metanii pe cât îți stă în putere, zicând: ,,Sfinte (numele), roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, păcătosul.’’

Dacă va veni gând de hulă împotriva vreunei icoane, fă în fața icoanei aceleia 15 metanii sau câte poți, rugându-te celui înfățișat pe icoana aceea – și în acest fel vei nimici, cu ajutorul lui Dumnezeu, gândurile de hulă. Amin.

Sfântul Dimitrie al Rostovului , ,,Calea împărătească: învățături și pravile de rugăciune’’, Editura Sophia, 2011

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *