Adu-ți înfrânarea drept ofrandă Domnului, Iar El îți va da harul Duhului Său

Unește nădejdea cu iubire și cu faptele bune. Nădăjduind să primești bunătățile mărețe, nestricăcioase și veșnice. Ferește-te de orice păcat și fă lucruri sfinte în frica de Dumnezeu, fiindcă fără sfințenie nu-l vom vedea pe Domnul. Învrednicindu-ne de mila lui Dumnezeu fii și tu însuți milostiv. Dacă firea ta pătimașă, obișnuința ta rea sau duhul răutății te ațâță spre mânie, furie, invidie, neascultare – nu te lăsa biruit de rău, ci înfruntă atracțiile rele și stăpânește-ți patimile. Nu te enerva și nici supăra pe aproapele, indiferent dacă este vinovat sau nu.

Nu invidia, nu râvni la cei ce fac fărădelegea, ascultă cu tragere de inimă de cei ce au putere asupra ta, chiar dacă cele poruncite sunt neplăcute înclinațiilor tale păcătoase. Nu lăsa în inima ta loc diavolului nici cât pentru un călcâi. Păstrează iubirea de aproapele, starea blândă și liniștită a duhului, iar Domnul, Care se odihnește în inimile celor smeriți, Se va odihni și în tine.

Dacă te luptă pântecele prin lăcomia mâncărurilor și al băuturilor, trăgându-se adesea la excese și obligându-te în fiecare zi să-i aduci jertfe multe (mai ales, dacă te luptă beția), ia decizia fermă de a nu mai fi robul lui, cu ajutorul lui Dumnezeu, întrucât patima aceasta te abate de la iubirea și slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui, făcându-te robul diavolului și al stricăciunii, și coborându-te pe aceeași treaptă cu necuvântătoarele. Luptă cu dârzenie, chiar până la sudoare și sânge, cu patimile și cu poftele tale, deoarece și acestea te războiesc în mod extrem de îndărătnic. Adu-ți aminte mai des de cuvintele Apostolului: Bucatele sunt pentru pântece și pântecele pentru bucate și Dumnezeu va nimici și pe unul și pe celelalte (I Corinteni 6, 13). Împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură, ci dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt (Romani, 14, 17). Și fii înfrânat, întrebuințând atâta hrană și băutură de câtă este nevoie pentru a-ți întări și întreține sănătatea. Adu-ți înfrânarea drept ofrandă Domnului, Iar El îți va da harul Duhului Său.

Sfântul Ioan de Kronstadt, Păziți porunca iubirii, Editura Egumenița, 2019

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *