Un lucru trebuie

Un lucru trebuie, această poruncă a lui Hristos este valabilă pentru noi toți, încât grija față de nevoile noastre de trai să fie atât cât e necesar si să avem toți ca preocupare a noastră cum să ne facem plăcuți lui Dumnezeu, cum să ajungem la mântuirea sufletului nostru nemuritor. Toată grija noastră trebuie să fie cum să ne curățim sufletul, cum să îl modelăm după voia lui Dumnezeu, cum să facem să nu intrăm în iad. Mântuirea sufletului nostru nu este o joacă. Nu ne putem juca cu sufletul nemuritor.
Suntem muritori si suntem în trecere pe pământ, si într-o zi vom pleca la cele vesnice, la Dumnezeu.
Când nu avem mângâiere dumnezeiască, sufletul nostru nu îsi găseste odihna în niciun fel, căci lucrurile materiale sunt străine de firea lui. Prin urmare, când sufletul omului se obisnuieste cu cele ale lui Dumnezeu, prin rugăciune si viață virtuoasă, atunci simte mulțumire si siguranță, si Îl simte pe Dumnezeu înlăuntrul său.
De aceea trebuie să ne îngrijim încontinuu să curățim trupul nostru, să izbăvim constiința noastră de legăturile nevăzute ale păcatelor si atunci, cu harul lui Dumnezeu, vom reusi lucrul care trebuie.
Din faptele noastre se va vădi în ce măsură credem în Dumnezeu, în ce măsură credem în vesnicia sufletului si a Împărăției lui Dumnezeu. De aceea să cugetăm cu toții serios si să nu ne însele diavolul si păcatul în clipa în care avem nevoie de pocăință, lacrimi si păreri de rău, si să nu hoinărim încoace si încolo, jucând, petrecând si devenind altfel decât ne-a creat Dumnezeu. Nu, să lăsăm acestea si să ne îngrijim cum să ne facem plăcuți lui Dumnezeu. Dumnezeu se uită la suflet, nu la cele dinafară. La cele dinafară se uită diavolul si păcatul. Dumnezeu priveste la cele dinăuntru, să înfrumusețăm sufletul nostru cu virtuți. Când ne împodobim pe dinafară, ne stricăm pe dinăuntru. Ne stricăm si sluțim si sufletul nostru. Pentru toate acestea Dumnezeu ne va cere socoteală.
Asadar să lăsăm grija traiului nostru si să ne preocupăm de cum să lucrăm sufletul nostru si să îl facem rodnic în fața lui Dumnezeu, căci moartea ne asteaptă. Alt drum nu există. Toți vom trece pe acolo. Să ținem cont de asta, că fiecare dintre noi va muri si va trece pe la tribunalul ceresc. Să ne îngrijim de judecata noastră.

Părintele Efrem Athonitul, Despre credință și mântuire

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *