O veste așteptată de ani buni: Salamul de Sibiu devine produs protejat la nivelul Uniunii Europene

Salamul de Sibiu a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP), dupa ce in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), citat de Mediafax.

Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie.Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul „Salam de Sibiu” (IGP) dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.MADR a inceput procedurile pentru obtinerea IGP in cazul Salamului de Sibiu in iunie 2014. Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenita de la porci ajunsi la maturitate si din slanina tare.

Amestecul este umplut in membrane naturale si/sau colagenice si supus afumarii cu lemn de esenta tare, maturarii si uscarii la rece.

Pentru maturare se utilizeaza produse alcoolice – vin alb, vin rosu, vin rose, vinars, vinuri spumante, bere neagra. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) – Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care contin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.

Cea mai importanta contributie in crearea gustului sunt aromele formate in cursul fermentatiei (care incepe din momentul umplerii in membrana si se desavarseste prin procesele de afumare la rece si maturare-uscare) din zaharurile adaugate, din aminoacizii existenti sau din cei formati prin hidroliza proteinelor, precum si cele formate prin degradarea lipidelor.

Astfel, Salamul de Sibiu avand o perioada de maturare-uscare indelungata (minim 60 de zile in prezenta mucegaiului nobil) are o aroma specifica, inconfundabila.

Romania are o traditie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care exista o documentatie care atesta ca produsul a inceput in 1910, concomitent, in doua zone diferite din Romania, arealul Sibiului (Medias) si cel a Vaii Prahovei, relatează hotnews.ro.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *