Mâine este Buna Vestire sau Ziua Cucului. O rețetă rapidă pe gustul tuturor: Crap prăjit
Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului, în care Biserica acordă dezlegare la pește.
Este motivul pentru care vă propunem o rețetă simplă și apreciată de majoritatea românilor, crapul prăjit.
Ingrediente necesare:
1 bucată crap de 1 kg
1 pahar ulei
3 linguri făină
sare
opțional: lămâie, pătrunjel, sos universal de pește
Mod de preparare:
Peștele se curăță de solzi și intestine, apoi se spală bine. Se tranșează în mai multe bucăți, de mărimi aproximativ egale (5-10 bucăți) și se sărează. Separat, într-o tigaie mai mare se înfierbântă uleiul. Se iau apoi bucățile de pește, se șterg cu un prosop, se dau prin făină și se prăjesc pe ambele părți în uleiul fierbinte. Crapul prăjit se servește atât fierbinte, cât și rece, presărat cu pătrunjel verde, tocat și opțional, cu lămâie (sau limes) sau cu sos universal de pește (picant).
Notă:
Peștele prăjit se poate pregăti și cu crustă de pesmet (pește pane). Pentru aceasta se procedează identic ca mai sus, numai că după ce bucățile au fost trecute prin făină, nu se pun la prăjit, ci se trec în continuare prin ou bătut și prin pesmet și abia după aceea se pun la prăjit. Peștele pane se servește la fel ca peștele prăjit simplu.