În vreme de suferință credința sporește!

Așa cum unele răspândesc un miros plăcut numai atunci când le frângi sau le strivești frunzele între degete, și sufletul omului aduce roade duhovnicești numai atunci când este supus la grele încercări. Rodul se coace pe ramuri desfrunzite.

Într-o familie creștină iubirea și armonia se vădesc cu cea mai mare forță la vreme de suferință.

De bună seamă că iubirea nu lipsise de acolo și la vreme de bucurie, dar forțele ei proaspete se trezesc la viață în vreme de restriște. Ca și cum ar ști că se află în prezența lui Dumnezeu, simțămintele noastre devin atunci mai profunde și mai puternice. Când familia trece printr-o încercare teribilă, aleargă la picioarele Mântuitorului cu rugăciune fierbinte. Strigătul inimii suferinde se înalță atunci necontenit către tronul Atotputernicului.

În fața mormântului deschis se risipesc toate mărunțișurile vieții de toate zilele, iar cei care au condus mortul la groapă se pătrund de presentimentul veșniciei. Pacea lui Dumnezeu pogoară la modul sensibil asupra acelei familii, care pare a se apropia atunci de o altă lume și a pregusta din veșnica fericire a celor plecați dintre noi. Privirile înlăcrimate caută să răzbească spre necunoscutele zări, pentru ca acestea să li se arate într-o formă aproape perceptibilă. În nefericire credința sporește, prefăcându-se în lucru văzut, simțit.

Trecând prin chinuri, in vreme de suferință, ajungem pe Golgota; minunile cerești ne par de acolo mai limpezi și mai pe înțeles.

Înțelegem mai bine adevăratul sens al vieții, scopul real al năzuințelor noastre. De pe acea culme înțelegem mai bine ce înseamnă Crucea, căreia ne închinăm și ne supunem cu dragoste. În aceasta constă sfințenia „casei plângerii”, a familiei creștine. Din ea se răspândește în jur ceva ca o adiere de fericire din lumea de dincolo.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” , Editura Cartea Ortodoxă

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *