Imperiul lui antihrist va fi unul al minciunii
“Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau” , este una dintre cele zece porunci date de catre Dumnezeu poporului ales. Singura iertare, pe care poate sa o aiba minciuna, este atunci cand dorim sa evitam producerea unui rau.
Minciuna este precum nisipul cel miscator, pe care nu poti sa zidesti nimic ca sa dainuiasca. Tatal minciunii, dupa cum spune Insusi Hristos, este diavolul . Acesta inca de la inceput a mintit pe primii oameni si i-a scos din Rai, iar pana astazi, acest vrajmas al mantuirii oamenilor cauta sa minta pe oameni, si sa-i departeze de Adevar. Lucrul acesta il face prin tot felul de inselaciuni, luand intotdeauna chipul binelui, pentru a-i convinge mai usor pe oameni.
Sfantul Serafim Rose spunea ca diavolul face „minuni”, provoaca fenomenele cele mai spectaculoase, aduce oameni la biserica, face tot ce dorim atata timp cat reuseste sa ne insele. Ca sa ne dam seama cat de grava poate fi minciuna in unele cazuri, in Noul Testament avem un exemplu de pedeapsa capitala pentru crestini, sot si sotie, pe numele lor Anania si Safira, care au mintit pe Petru. Acesta le-a spus: „n-ati mintit oamenilor, ci lui Dumnezeu“ (cf. Fapte 5, 3-10), si amandoi au murit unul cate unul. Luand invatatura din acest exemplu, ar trebui sa fim foarte atenti la spovedanie, ca nu cumva sa mintim lui Dumnezeu, caci consecintele pot fi foarte grave.
De multe ori ne lovim de situatii de nesinceritate in familie, in relatiile dintre sot – sotie, sau in relatiile dintre copii si parinti. Atunci cand sotii se mint, de vina poate fi si cel care a fost mintit, deoarece celalalt poate a mintit de frica sa nu se intample ceva mai rau. Astfel, cand descoperim un neadevar din partea celuilalt, sa ne gandim ca poate noi suntem cei vinovati, iar nu cel ce nu a fost sincer. De asemenea, trebuie sa incurajam copiii sa fie sinceri cu noi, iertandu-i atunci cand isi recunosc fapta. Astfel, cand vor mai gresi, vom afla mai usor de la ei, nu le va fi frica sa spuna daca-i iertam, iar aceasta deschidere poate face mult bine intre relatiile dintre copii si parinti.
O alta situatie de minciuna, este atunci cand clevetim pe cineva pe nedrept. Acesta este un mare pacat, si dupa cum spunea Sfantul Ioan Gura de Aur, clevetirea pe nedrept poate distruge o familie sau o viata, iar celor ce fac un asemenea pacat nu le sunt primite darurile inaintea lui Dumnezeu, lumanarile lor se sting, iar rugaciunea lor se preface in pacat.
De asemenea, mai avem oameni printre noi, care exagereaza in ceea ce spun. Fac din tantar armasar, si adauga in plus la tot ceea ce povestesc. Este si aceasta o forma de minciuna, iar cei care ii cunosc pe acestia de mult timp, nu ii mai cred in ceea ce spun, nici daca ar spune adevarul.
Sigur ca sunt multe de spus despre minciuna, insa am mai vorbit despre inselarile acestui veac. Sa nu credem tot ce auzim! Spunea cineva, ca daca nu asculti stirile nu esti informat, iar daca le asculti esti dezinformat. Cam aceasta este realitatea intr-un veac [in care] minciuna tinde sa devina oficiala, si cand oamenii cu putere vor sa duca omenirea intr-o directie dorita de ei, cu ajutorul mass-media.
Imperiul lui antihrist va fi unul al minciunii, si cu cat oamenii se vor departa mai mult de adevar, cu atat mai repede acesta se va instala. Iar Adevarul nu il gasim la stiri, ci intr-o viata curata. Atunci vom avea discernamantul de a deosebi binele de rau si adevarul de minciuna.
Ieromonah Ioan Buliga, Provocările creștinului ortodox în zilele de astăzi