Fericirea și energia se poate obține din carbohidrați. Ce îți poate activa hormonul fericirii

legume verzi

Carbohidrații sunt cea mai importantă sursă de energie a organismului, provenită în special din surse vegetale. Carbohidrații îți vor da energie rapid, dar nu se stochează în organism pe o perioadă mai mare de câteva ore. Nu uita nici următorul aspect: carbohidrații sunt responsabili cu producția de serotonină (numit și hormonul fericirii).

Există trei mari tipuri de carbohidrați: zaharurile simple, carbohidrații complecși și fibrele.

Zaharurile sau carbohidrații simpli se găsesc în fructe, lapte, făină, zahăr. Sursele de zahăr rafinat – patiserie, dulciuri, pâine albă – sunt cele care dacă nu evitate complet, consumate în cantități reduse, căci oferă energie goală, fără fibre, vitamine sau minerale.

Carbohidrații complecși se găsesc în cereale integrale, legume rădăcinoase, legume verzi, orez integral, grâu, pâine integrală, paste integrale. O dietă sănătoasă se bazează pe toate aceste alimente dătătoare de sănătate. Din alimentele cu carbohidrați complecși îți iei și fibrele și gama de vitamine necesare.

Fibrele reprezintă componenta nedigerabilă a carbohidraților, cu rol cheie în digestie. Un aport consistent de fibre alimentare în alimentația zilnică te protejează împotriva unor probleme digestive și previne cancerul de colon.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca 50-70% din aportul zilnic de energie să provină din carbohidrați complecși. Nici în dietele de slăbire nu trebuie să te privezi de carbohidrați complecși, pentru că ei oferă mai multă sațietate în raport cu caloriile conținute.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *