Cunoaşteţi adevărul şi adevărul vă va face liberi

Noi toţi suntem chemaţi la libertate. Pentru omul contemporan, care este îndemnat şi provocat la libertate de toate afişele pe care le vede, de emisiunile şi de reclamele de la radio sau de la televizor, smerenia este un lucru respingător, este un lucru care îl împiedică să fie liber, sau cel puţin îi aminteşte că el nu face ceea ce trebuie.
Şi totuşi, noi creştinii suntem chemaţi la libertate. Tot ce vedem pe stradă, tot ceea ce auzim este o parodie a adevăratei chemări şi a adevăratei libertăţi.
Noi suntem chemaţi la libertate şi suntem chemaţi la smerenie. Apostolul Ioan spune: „ Cunoaşteţi adevărul şi adevărul vă va face liberi”. Hristos spune: „învăţaţi de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi afla odihnă sufletelor voastre”. Din aceasta noi vedem bine că în Evanghelie smerenia şi libertatea, nu doar că nu se contrazic, ele sunt acelaşi lucru, deşi libertatea este mai mult decât smerenia.
Noi suntem chemaţi la libertate prin smerenie. Dar libertatea adevărată nu o vom cunoaşte decât după ce vom cunoaşte smerenia adevărată, după ce smerenia ne va elibera. Iar libertatea aceasta nu va fi libertatea care sau la care suntem îndemnaţi în stradă, ci va fi libertatea cea pe care ne-o dă adevărul, Adevărul care este însuşi Hristos; libertatea pe care o vom avea în chip şi mai desăvârşit în ziua cea neînserată a împărăţiei Sale.

Ieromonah Savatie Baştovoi, Puterea duhovnicească a deznădejdii, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2005

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *