Cum să ne rugăm în mijlocul lumii?
Nu-mi place când este multă lume în biserică. Toţi fac gălăgie, merg dintr-o parte în alta şi asta mă distrage de la slujbă, de la rugăciuni. Probabil că ar fi mai bine ca biserica să fie individuală. Este posibil aşa ceva?
– Este posibil. Fiecare om este o biserică individuală. Dacă îţi este greu, mergi într-un colţ al casei, încuie uşa sufletului tău şi nu lăsa acolo pe altcineva în afară de Domnul.
În Moscova, atunci când e oră de vârf, cu metroul circulă foarte, foarte mulţi oameni. Şi fiecare dintre ei este singur. Sunt mulţi pe lângă tine, dar te poţi simţi ca în pustie. Unii merg pe scările rulante, alţii citesc ziare, alţii repetă pentru examene. Tu însă, să spui rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul (păcătoasa)!” Există creştini ortodocşi care se roagă oriunde-ar fi. Dacă ştiu unele rugăciuni pe de rost, le zic, dacă nu, le citesc. Pe copertă scrie „Poveşti”, iar în interior este o carte de rugăciuni.
La biserică trebuie să mergi în fiecare sâmbătă seara, duminică dimineaţa şi în zilele de sărbătoare. Dacă se poate, chiar mai des. Dacă nu puteţi merge la slujbe în timpul săptămânii, măcar intraţi în biserică, închinaţi-vă până la pământ şi spuneţi: „Doamne, binecuvintează-mă la muncă!”. Şi Domnul vă va binecuvânta, iar cu această binecuvântare toate vor spori… Mergeţi şi lucraţi spre slava lui Dumnezeu!
Părintele Ambrozie Iurașov, Îndrumar creștin pentru vremurile de azi. Convorbiri cu Părintele Ambrozie. vol. 1, Editura Sophia, București, 2008