Cosmetica feței— Cum să ne menținem frumoase prin mijloace naturale
În cosmetica feţei prin mijloace naturale se pune accentul pe menţinerea tenului normal şi pe „corectarea” deficienţelor în cazul tenurilor uscate, grase sau ridate.
– Tenul normal este caracterizat printr-o granulaţie fină, spaţii intercelulare (numite „pori”) abia vizibile chiar la lupă şi nu prezintă exfoliere. La palpare, pielea se simte catifelată şi elastică şi prezintă un grad redus de iritabilitate, fiind foarte puţin supusă infecţiilor, acneei, cuperozei etc. In cazul tenurilor normale, pH-ul pielii este uşor acid, normal, dar poate fi schimbat prin folosirea multelor tipuri de săpunuri sau şampoane care conţin detergenţi, sodă. La fel de dăunătoare pentru tenul normal sunt numeroasele machiante şi demachiante comerciale. Să nu uităm că tenul normal este în acelaşi timp oglinda stării bune de sănătate a organismului.
De mare importanţă pentru menţinerea unui ten normal este şi gradul de hidratare generală, care se asigură printr-un consum zilnic de lichide de 1- 2 litri de apă de izvor sau apă de bună calitate, fără clor şi metale grele, prin sucuri proaspete de fructe şi legume, supe de zarzavaturi etc, nici într-un caz prin băuturi comerciale care au căpătat atâta popularitate la noi. Majoritatea acestor băuturi conţin coloranţi, conservanţi şi arome artificiale dăunătoare organismului.
– Tenul gras este unsuros, pielea este de culoare gălbuie şi nu este netedă, întinsă, iar Ia palpare ea prezintă granulaţii neregulate. Excuamarea pielii nu se observă, datorită sebumului în exces. Sebumul în exces la tenul gras împiedică respiraţia normală a pielii şi favorizează depunerea sărurilor prin transpiraţie, având ca rezultat formarea comedoanelor (ridicături mici albicioase ale dermului, centrate cu un punct negru), care nu trebuie „stoarse”, deoarece „stoarcerea” poate duce la infecţii, la apariţia „coşurilor” care, după vindecare, pot lăsa cicatrice.
Tot la cei care au ten gras este frecventă seborea pielii păroase a capului, ca şi formarea mătreţii (exfolierea celulelor moarte ale pielii).
– Tenul slab şi ridat este caracterizat printr-o piele mată, având spaţiile intercelulare reduse, cute fine, cu exfoliere superficială. La palpare, pielea este iritabilă, lipsită de elasticitatea normală. Cauzele uscării pielii sunt multiple, interne şi externe.În cazul deshidratărilor generale, prin ingerarea insuficientă de lichide, în stări febrile, diaree, tulburări endocrine etc, tenul se ridează, iar pielea devine flască.
În toate cazurile legate de afecţiunile pielii şi în special ale tenului, recomandarea noastră este de a apela la un consult dermatologic efectuat de medici specialişti, înainte de-a apela la numeroasele „saloane de cosmetică şi înfrumuseţare” care nu au un medic de specialitate.
Nu uitaţi să folosiţi şi tratamentul intern, pe lângă cele câteva recomandări sumare pe care le vom face în cele ce urmează.
TENURILE GRASE:
– Căpşunile
Mască cosmetică din căpşuni zdrobite cu albuş de ou.
– Lămâile — utile pentru combaterea „porilor” dilataţi.
Mască cosmetică din suc, la care se adaugă un albuş bătut.
– Prunele
Mască astringentă cu 5-6 prune zdrobite, care se lasă 20 minute pe faţă.
– Caisele
Pulpă zdrobită de la 4-5 caise şi o lingură mălai cernut fin se lasă la înmuiat o oră. Se aplică pe faţă 30 minute.
– Castravetele
Loţionări cu suc şi apă caldă în părţi egale.
– Tomatele — foarte active în combaterea punctelor negre. Mască de ten cu fructe zdrobite, ţinute 20-25 minute pe faţă.
TENURILE USCATE:
– Căpşunile
Mască cosmetică din căpşuni zdrobite amestecate cu smântână.
– Gutuile — inclusiv în curăţirea tenurilor pătate.
Loţionări sau comprese cu macerat la rece dintr-o linguriţă de sâmburi la cană.
– Piersicile, Bananele, Pepenele galben
Mască preparată din 2 piersici sau dintr-o banană sau o felie de pepene galben, 2 linguri de lapte şi o lingură tărâţe de grâu. După înmuiere şi amestecare, se aplică pe faţă 30 minute.
– Castraveţii
Loţionări cu suc de castraveţi în amestec de ulei de migdale.
– Salata
Loţionări ale tenului cu decoct (decoct= preparat lichid obținut prin fierbere) îndelungat (2 ore) dintr-o salată la 0,5 litri apă.
TENURILE RIDATE:
– Căpsunile
Loţionări cu suc de căpşuni cu aceeaşi cantitate de lapte.
– Migdalele
Loţionări cu „lapte” de migdale, preparat din 100 g migdale lăsate în apă câteva ore pentru a li se umfla pieliţa şi pentru a putea fi curăţate; se zdrobesc cu puţină apă rece, diluându-se apoi până la 2 litri.
– Portocalele
Aplicaţii pe ten cu felii de portocale, 15-20 minute.
– Asmăţuiul
Cataplasme cu planta proaspătă, zdrobită.
– Castraveţii
Aplicaţii cu felii de castravete.
Loţionări cu lapte în care se macerează felii de castravete.
CUPEROZA:
Afecţiune a pielii care se caracterizează printr-o coloraţie roşie-violacee a pomeţilor obrazului şi a nasului.
– Salata
Loţionări ale tenului cu decoct îndelungat (2 ore) dintr-o salată la 0,5 litri apă.
PISTRUII:
Castraveţii
Aplicaţii cu felii de castravete, în mod repetat, 1-2 săptămâni.
Ceapa
Aplicaţii repetate cu suc de 3—4 ori pe zi, timp de 5-6 zile.
Pătrunjelul
Aplicaţii cu suc proaspăt de frunze, de 2—3 ori pe zi, timp de 15-20 zile.
Articol relatat de fatadepe.net Foto: ea.md