Ce pot face creștinii pentru a rezista ispitelor acestor vremuri?

Intrebare: In prezent suntem martorii unei revarsari de idei si atitudini necrestine si chiar anticrestine despre care poate ca nici nu ne dam seama, dar care plutesc in aer. Care sunt acele lucruri practice pe care crestinii ortodocsi le pot face pentru a rezista impotriva lor si pentru a deveni mai constienti de ele?

Parintele Seraphim: Sa citim mai multa literatura ortodoxa, precum Vietile Sfintilor si scrierile Parintilor, mai ales cele legate de partea practica sau despre viata crestina, ca sa ne facem astfel o idee despre feluritele ispite care vin asupra celor ce vor sa duca o viata crestina. Aceasta ne va ajuta chiar si in confruntarea cu tipuri de situatii de viata mai noi, pe masura ce le potrivim pe fiecare la tipul caruia ii apartine. Si cu cat vom face mai des acest lucru, cu atat mai pregatiti ne vom afla in ispitele ce ni se trimit.

Un alt lucru pe care-l putem face e acela de a incerca sa urmarim cele ce se intampla in jurul nostru, formandu-ne in acelasi timp si un punct de vedere critic; adica nu sa acceptam pur si simplu tot ce este la moda – de fapt, daca tot vorbim de moda, sa nu uitam ca vremurile sunt intotdeauna rele (cf. Efes. 5,16: (…) „caci zilele sunt rele” [n. tr.]) – iar acum, mai mult decat oricand, este foarte probabil ca tendinta de a fi la moda sa fie una neintemeiata. Pentru aceasta, nu trebuie sa va puneti degraba increderea in aceste tipuri de lucruri noi, la moda.

Aceasta nu inseamna ca trebuie sa fiti plini de suspiciune fata de tot ce ne inconjoara, ci doar prudenti. Dupa cum spune si Sfantul Apostol Pavel, trebuie sa umblati cu intelepciune (d. Efes. 4, 1-5-17; Col. 4, 5, etc.), rascumparand vremea, caci zilele sunt rele (Efes. 5, 16). Daca acest indemn era valabil in vremea sa, este cu atat mai valabil astazi, cand raul s-a intarit atat de mult. Ca unii care traim intr-o civilizatie foarte avansata in sensul asigurarii unui confort imediat si a tot felul de lucruri comode, avem de-a face cu un fel de paralizie gata sa ne copleseasca, cu un anumit tip de hipnotism. Trebuie sa fiti constienti ca orice v-ar putea face extrem de pasivi; de exemplu, televiziunea: daca va uitati prea mult la televizor, acesta va va produce acest tip de simtamant de asteptare pasiva pentru urmatorul lucru care ne va aparea. Din punct de vedere duhovnicesc, este o stare foarte primejdioasa. Cred ca trebuie sa deveniti constienti de tot ceea ce ar putea da nastere unei stari de pasivitate in noi si care ne poate duce spre hipnoza sau sugestii hipnotice. Cred ca de veti savarsi toate acestea si de veti duce o viata crestina obisnuita, de va veti ruga dupa cartea de rugaciuni, de veti merge dupa putinta la biserica, de veti face metanii, de va veti inchina la icoane – veti fi paziti de tot raul ce salasluieste in vazduhuri (cf. Efes. 6,12)”.

Pr. Serafim Rose, Semnele sfârșitului lumii, Editura Egumenița, Galati, 2004

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *