Cât de ciudat este cursul vieții noastre!

Unii trăiesc în trecut; alții în viitor. „Cât de ciudat este cursul vieții noastre!”, scria Stephen Leacock. Copilul spune: „Când voi fi mare”. Iar când e mare, zice: „Când am să mă căsătoresc”.

Apoi gândul se schimbă în „Când voi ieși la pensie”. Iar când vine pensia, se uită apoi la piesajul străbătut și-i pare că peste el bate un vânt rece: parcă a trecut pe lângă el și s-a dus. Viața, aflăm prea târziu, este în trăire, în țesătura fiecărei zi și fiecărui ceas”.

Așa cum spune Părintele Elcianinov în Spiritualitatea rusă: „Noi fie privim cu tristețe în urmă, fie trăim în așteptarea viitorului în care ni se pare că va începe adevărata viață. Dar prezentul viața noastră adevărată îl petrecem în vise și regrete fără rost”.

Dacă luăm o lanternă puternică și luminăm la distanță, nu mai vedem drumul pe unde călcăm. Uneori ne concentrăm așa de mult la căile de mâine, încât ne împiedicăm și cădem pe calea de azi. Cum bine zicea cineva: „Fă întâi binele pe care-l știi și ți se va arăta binele pe care nu-l știi”.

Cea mai bună cale de a înfrunta viața este aceea de a nu privi spre trecut sau a-ți face griji pentru viitor, ci a te încrede în Dumnezeu, Care ne dă viața într-o zi și ne făgăduiește să ne dea „pâinea cea de toate zilele”, confortul necesar, tăria și sprijinul de fiecare zi.

Vitamine duhovnicești pentru iertarea sufletului – Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *