Când începi să te rogi cu rugăciunea către Duhul Sfânt, nu uita că Duhul Sfânt a venit în lume prin Domnul nostru Iisus Hristos

Sfanta Biserica, ca o mama plina de o generoasa iubire poarta mereu in inima si pe buzele sale toate madularele ei; pentru fiecare dintre ele mijloceste inaintea lui Dumnezeu, pentru fiecare dintre ele sufera; pentru fiecare dintre ele indura dureile facerii, dorind sa-i vada nascuti din nou, innoiti; se roaga si sufera neincetat pentru intreaga lume. Cum are trebui sa fie arhiereul, preotul sau diaconul, acesti purtatori ai duhului Bisericii, vestitorii duhului ei, ai iubirii, grijii si gandurilor sale? Trebuie sa fie patrunsi neincetat de duhul iubirii, sfinteniei, mantuirii!
Trebuie sa poarte cu ei si sa ofere intotdeauna din ei duhul Sfintei Biserici, duh ceresc, nu pamantesc, duhul iubirii nefatarnice, rabdatoare, indelung-rabdatoare, atot-ocrotitoare, care poarta grija de toti, care sufera pentru toti! Da, prin duhul sau, preotul trebuie sa fie ca un inger al lui Dumnezeu, vestitorul vointei, sfinteniei, adevarului, dragostei, blandetii, indelung- rabdarii Sale.
Cand incepi sa te rogi cu rugaciunea catre Duhul Sfant, nu uita ca Duhul Sfant a venit in lume prin Domnul nostru Iisus Hristos si lucreaza in lume cu deosebire in sfanta Sa Biserica savarsind mantuirea noastra. Sfantul Duh savarseste toate tainele, sfinteste, lumineaza, intareste, cheama la rugaciune, umple sufletele de strapungere, stoarce lacrimi de pocainta, de multumire, de lauda, preface sufletele, mantuieste, da viata, duce de la moarte duhovniceasca la viata, daruieste pace, libertatea duhului, harul infierii facand sa tasneasca din inimile dreptilor si din strafundul sufletelor lor: Avva, parinte [Rm 8, 15]. Iata de ce incepem rugaciunile noastre cu rugaciunea catre Duhul Sfant. Slava Tie, Atotsfinte Duhule, izvorul vietii noastre, impreuna-lucrator cu Tatal si cu Cuvantul!
Sfantul Sinod si toti pastorii ii calauzesc pe credinciosi spre unirea cu Dumnezeu si spre viata vesnica, restabilind chipul si asemanarea lor cu Dumnezeu in ratiune si cuvant, si inaltandu-i de la pamant la cer. Mari sunt menirea si datoria pastorilor duhovnicesti! Sa nu ne legam de patimile vietii, ci sa pastem sufletele incredintate noua de Hristos! Sa dea Dumnezeu ca toti sa-si aduca mereu aminte de aceasta si sa lucreze acest lucru al lui Dumnezeu bine, cu ravna, fara lenevie, neincetat, cu intelegere.
Ce bogatie duhovniceasca minunata se afla in Biserica, bogatia credintei, sperantei si iubirii, bogatia bunatatii, a milei, a intelpciunii lui Dumnezeu, bogatia minunilor, a curatirii de pacate, a sfintirii, a luminarii, a mangaierii, pacii, libertatii duhovnicesti! O, daca toti credinciosii si necredinciosii ar cunoaste si s-ar patrunde de acest lucru, daca si-ar aduce aminte si ar alerga cu osardie la Biserica!
Sfanta Biserica este purtatoarea si propagatoarea duhului lui Hristos, duh ceresc, duhul iubirii universale. Bagati de seama ce duh anima, strabate ecteniile ei, cantarile, actele sfintitoare ale preotilor. Pastorii sunt purtatorii duhului lui Hristos, duh ceresc, ai iubirii, smereniei, blandetii, rabdarii, sfinteniei Lui. Inalta si vrednica de cinstire este chemarea pastorului: Pentru lucrarea lor sa-i socotiti pe ei vrednici de dragoste prisositoare [1 Tes 5, 13].
O singura Biserica – un trup suntem, cei multi [1 Co 10, 17] si trebuie sa traim in iubire, iar pe cei ce se impotrivesc sa-i aducem la Dumnezeu sau sa-i mustram cu blandete. Vrajmasul cel neadormit cauta mereu sa smulga din inimile noastre adevarata iubire, dar noi trebuie sa i ne impotrivim din rasputeri si sa pastram nestins focul acestei iubiri, sa fim tot mai aproape unii de altii, uitand ocarile, iertandu-ne unii altora greselile. Invata-ne Doamne, intareste-ne Doamne, ajuta-ne Doamne! Neputinciosi suntem, saraci suntem! Fata de saraci si bogati fii dar deopotriva bland, bun, compatimitor si doritor de bine.
Sfântul Ioan din Kronstadt, Liturghia – Cerul pe Pământ
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *