La înţelepciune nu se poate ajunge fără Dumnezeu
Sunt persoane care cunosc foarte multe lucruri. Sunt oameni instruiţi şi cultivaţi. Dar asta nu înseamnă că au şi darul ştiinţei duhovniceşti. Părintele Paisie Aghioritul spunea la un moment dat că avem datoria de a sfinţi cunoaşterea. Iar Sfântul Ioan Casian arată că este cu neputinţă ca un suflet necurat să-şi însuşească ştiinţa duhovnicească. “Nimeni nu toarnă într-o oală murdară şi rău mirositoare un parfum fin, sau miere de bună calitate, sau alt lichid de preţ. Un vas îmbibat cu miros urât strică parfumul cel mai plăcut, fără ca acesta să poată schimba prea mult mirosul vasului, fiindcă tot ceea ce este curat se murdăreşte mai repede decât se curăţă ceea ce este murdar”.
Multe din aceste persoane cultivate caută să se apropie de Dumnezeu aşa cum se apropie de orice lucru din creaţie. Pierd din vedere că modul de cunoaştere a lui Dumnezeu este personal. Că persoanele nu se pot cunoaşte de la distanţă, ci numai prin comuniune. Dacă un obiect poate fi cunoscut şi de la distanţă, detaşându-te de el, făcând un pas în spate, pe Dumnezeu nu-L putem cunoaşte decât prin împărtăşire, prin comuniune. Altfel spus, făcând un pas în faţă. Nu poţi să-L cunoşti pe Dumnezeu stând în afara Lui. E o amăgire să crezi că-L poţi cunoaşte pe Dumnezeu numai cu puterea firească a raţiunii. Cunoaşterea lui Dumnezeu nu este o colecţie de informaţii despre El, ci o trăire a Lui, o unire cu El.
La înţelepciune nu se poate ajunge fără Dumnezeu. Dar odată ajunşi la El şi fiind părtaşi înţelepciunii, vom avea parte de fapte bineplăcute lui Dumnezeu. Cu mulţime de cunoştinţe, dar lipsiţi de înţelepciune, ceea ce pare bun se schimbă în răutate când se face la timp nepotrivit şi fără măsură. Dar când înţelepciunea este prezentă în om, ea fixează timpul şi măsură pentru lucrurile bune, iar câştigul în folosirea lor este minunat şi pentru cei care dau şi pentru cei care primesc, după cum spun Sfinţii Părinţi.
Sursa crestinortodox.ro