Ai aceste simptome, dar știi despre ce este vorba? Ortorexia. De la sănătate la obsesie

alimentatie-sanatoasa

În ultimii ani s-a constatat o ușoară schimbare în atitudinea noastră față de alimentele pe care le consumăm. Încet, dar sigur, începem să acordăm o atenție mai mare nutrienților care ne alcătuiesc dieta și să studiem cu grijă etichetele produselor înainte de a le cumpăra.

Mulți dintre noi au eliminat zahărul rafinat și au îmbogățit meniul zilnic cu o cantitate mai mare de legume, fructe și semințe. Este o veste îmbucurătoare datorită faptului că renunțarea la ingredientele procesate reduce riscul de diabet zaharat și al anumitor tipuri de cancer. Dar ceea ce începe cu o dorință reală de a te simți mai bine în corpul tău și de a adopta un stil de viață sănătos se poate transforma într-o fixație periculoasă. Să facem cunoștință cu ortorexia, soră cu anorexia și bulimia nervoasă.

Ortorexia – o tulburare de alimentație?

Ortorexia sau dependența de alimentația sănătoasă are la bază cuvintele grecești „othos”, care înseamnă „drept”, și „orexis”, tradus ca „apetit”. Este un termen propus de dr. Steven Bratman în anul 1996, el însuși fiind un fost ortorexic. El a identificat această tulburare la pacienții lui obsedați de alimentația sănătoasă. Ortorexia nu constituie, deocamdată, un diagnostic clinic recunoscut de DSM 5, manualul tulburărilor psihice, dar multe persoane se luptă cu simptome asociate acestui termen. Similar anorexicilor, ortorexicii au o fixație în legătură cu mâncarea și organismul lor, dar preocuparea nu este legată de calorii și greutate, ci de calitatea alimentelor și puritatea acestora.

Cum recunoaștem un ortorexic?

Alimentația sănătoasă este cea mai bună alegere pentru sănătatea noastră, de aceea, recunoașterea ortorexiei este destul de dificilă, fiind învăluită de o aparență sănătoasă. Toată această grijă de a evita mâncarea nesănătoasă este dusă la extrem, persoana în cauză ajungând să nu se mai atingă de niciun fel de alimente care conțin grăsimi sau care sunt modificate genetic. Își planifică toată ziua și activitățile sociale în jurul valorii nutriționale a alimentelor și se rezumă doar la câteva tipuri de hrană. Încălcarea acestor reguli dure, pe care singură și le stabilește, este urmată de perioade de depresie și mustrări de conștiință. Își planifică din timp meniul pentru zilele următoare, evitând întâlnirile cu prietenii sau ieșirile la restaurant din cauza riscului de a consuma mâncare nesănătoasă. Izolarea socială este simptomul cel mai vizibil care îl afectează pe ortorexic.

Cum se tratează?

Primul pas spre vindecare este recunoașterea faptului că există o problemă. Familia și prietenii au un rol important în această etapă. Ei îl pot ajuta pe ortorexic să conștientizeze existența problemei și determina să dobândească o atitudine mai flexibilă față de mâncare. Este necesară vindecarea problemelor emoționale, cu ajutorul unui psiholog. Va înțelege că identitatea lui nu se rezumă doar la „acea persoană care mănâncă sănătos” și că sunt și alte lucruri importante în viață, cum ar fi iubirea sau prietenia.

Sursa: Revista Farmacia ta

Sursa foto: baby.unica.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *