Rabdă îngâmfarea sau supărările omenești, cedează chiar dacă îți este greu – și vei dobândi o biruință dublă

Dar de ce răul se revarsă cu atâta îmbelșugare? Din pricina faptului că patimile nu au fost stăpânite chiar de la început cu strictețe, că nu a existat lupta cu gândurile întinate, cu poftele și cu înclinațiile păcătoase, ci le-a fost dată libertate deplină. Iată cât de dăunător și de pustiitor este păcatul. Iată cât de necesar este războiul continuu împotriva lui! Fiecare dintre noi trebuie să se războiască cu patimile sale, cu inspirațiile viclene, cu invidia, cu goana după onoruri, cu iubirea de plăceri și cu celelalte patimi. Acesta este cel mai înțelept scop al vieții noastre. Pe aceasta ne-o cere credința noastră creștină, ne-o cere și înțelepciunea noastră omenească, dar și liniștea. Dacă nimic măreț nu ni se dă în dar, ci pe toate trebuie să le dobândim prin osteneală, prin nevoință și prin suferință, atunci, bineînțeles, nu primim în dar nici biruința asupra patimilor, care și-au înfipt rădăcinile atât de adânc în noi.

Pentru a ajunge la nepătimire în biruința asupra patimilor, dar trebuie să suferim. Suferă ca un bun ostaș al lui Hristos (cf. II Timotei 2,3), rabdă necazurile, săgetările diavolești și numeroasele ispite! Suportă cu bărbăție atacurile oamenilor îndreptate împotriva ta. Rabdă îngâmfarea sau supărările omenești, cedează chiar dacă îți este greu – și vei dobândi o biruință dublă: și asupra ta însuți, și asupra potrivniculi care se va liniști din pricina atitudinii tale îngăduitoare, se va smeri singur sau se va mulțumi cu un folos mărunt și nu va merge mai departe în pretențiile lui.

Dacă am fi urmat acestei reguli, cât de des i-am fi făcut pe vrăjmașii noștri prieteni. Dacă am fi urmat Evangheliei, nu ar mai fi existat discordii și războaie. Atunci, cu adevărat, oamenii preface-vor săbiile în fiare de pluguri și lăncile lor în cosoare. Niciun neam nu va mai ridica sabia împotriva altuia și nu vor mai învăța războiul (Isaia 2,4).

Sfântul Ioan de Kronstadt, Păziți porunca iubirii, Ed. Egumenița, 2019

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *