Dumnezeu are obiceiul atunci când El ia inițiativa, să dea mult mai mult

În timpul ispitei sau akediei sau a plictiselii, care slăbește atenția minții, limba și degetel pe metanier, rog iubirea ta (te rog pe tine, iubite frate – n.trad.) să nu renunțe la lupta cea bună. Mai străduie-te încă puțin timp, pentru ca Dumnezeu să vadă dorința ta sufletească bună și să te întărească. Dumnezeu mai vrea ceva de la tine și îngăduie acest ceas al ispitei pentru ca să contribui și tu cu ceva, să te lupți, pentru că el știe și tu știi că poți (să continui să te rogi – n. trad.).

Se întâmplă din când în când, fără vreo vină din partea ta sau fără ca tu să dai prilej păcatului, ca harul lui Dumnezeu să se retragă, ca și cum Dumnezeu s=ți-ar spune: Bine, toate acestea sunt ale tale, însă să nu crezi că toate depind de tine. De aceea Eu consider că este bine ca Eu să vin și să plec (din sufletul tău, din inima ta – n.trad.). Vreau să te învăț o asemenea tăiere a voii și o răbdare așa de mare ca să înveți bine lecția smereniei.

Silește-ți sinele tău pe cât poți în ceasul cel stabilit (pentru rugăciune, în vremea când trebuie să îți faci rânduiala sau canonul – n.trad.); fă-ți datoria, pentru ca Dumnezeu să îție fie dator. Și dacă nu primești aceasta (adică mângâierea prin har, răspunsul la rugăciune – n.trad.), pregătește-te pentru altădată. În orice caz, în curând sau poate mai târziu vei primi. Este imposibil să nu primești. Desigur, Dumnezeu are obiceiul atunci când El ia inițiativa, să dea mult mai mult.

Starețul Efrem Filotheitul, Îndrumări duhovnicești, Ed. Egumenița, 2019

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *