Vrei să te îmbogătești? Dă tot ce ai!

Vrei să te îmbogătești? Dă tot ce ai! Primești însutit! Lucrul acesta nu-l vorbesc de la mine. Dacă ați cunoaște viața Sfântului Ioan cel Milostiv, v-ați înspăimânta! Sfântul Ioan, când s-a dus în respectiva arhiepiscopie, a întrebat: „Cât aur are arhiepiscopia?” Și i s-a răspuns: „Atâtea litre de aur!” „Dați-i la săraci!” Când au auzit, economii ăia au zis că îi sărăcește. Și a venit înapoi însutit față de cât a dat. Iar dădea, iar venea însutit. Economii cârteau mereu! Vezi, nu observă omul când primește, dar observă când dă. Dar venea însutit cu precizie! Este cuvânt din Scriptură. Eu nu am dreptul să-l contrazic pe acest cuvânt. Și obișnuiți-vă cu autoritatea cuvintelor din Sfânta Scriptură. Tainele Bisericii s-au făcut pe temeiul cuvintelor din Scriptură. „Ce dezlegați voi, dezleg și Eu”. Așa a luat naștere Taina Pocăinței.

A venit o doamnă la arhiepiscopie să dea o donație. Și a întrebat-o Sfântul Ioan: „Cât doriți să dați, doamnă?” „Atât!” Sfântul Ioan se aștepta să primească însutit, iar cât dădea doamna, asta nu era însutit. Și a întrebat-o: „Atât ai vrut cu adevărat să dai?” „Nu! Am vrut să dau atâta, dar când am scris suma, o mână nevăzută a șters și a scris cât dau eu acum”.

Ce se întâmplase? Economii nu au dat la săraci cât a zis Sfântul Ioan. Au dat mai puțin. Și corespundea cu cât a adus femeia asta însutit. Sfântul Ioan i-a mustrat: „Uite cine sărăcește arhiepiscopia!” și s-a ajuns să dea câte o corabie cu aur, și veneau o sută înapoi; și s-a umplut Marea Mediterană cu corăbii pline cu aur mergând la Sfântul Ioan. Și s-a auzit glas din cer: „Să vedem, Ioane, cine este mai milostiv: tu sau Eu?” S-a verificat cu ape, cu corăbii și cu aur cuvântul Scripturii. Deci, obisnuiți-vă să nu trăiți numai voi, ci să trăiți în toți care sunt cu voi.  (Părintele Arsenie Papacioc)

Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 3, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *