Vrei să ai un ficat fără toxine? E momentul să ții o cură de detoxificare și stimulare a ficatului

ridichi

Știi că, printre altele, ficatul contribuie la eliberarea organismului de toxine. De ce nu l-ai ajuta cu câte o cură de detoxificare în fiecare sezon, chiar dacă nu ai probleme legate de funcționarea lui?

Hrana din timpul sezonului rece, bogată în grăsimi și proteine, mai ales de origine animală, ți-a pus la grea încercare ficatul. Chiar dacă nu suferi de afecțiuni hepatice și cu atât mai mult când știi că te confrunți cu vreuna dintre ele, e momentul potrivit să ții o cură de detoxificare și stimulare a activității ficatului și vezicii biliare. Ai de unde alege.

Cura cu ridichi de lună

Substanțele active din ridichile roșii sunt de un real folos ficatului, stimulându-i capacitatea de regenerare și ajutându-l să lupte cu infecțiile virale. În plus, această legumă se poate constitui într-un excelent remediu împotriva icterului, contribuind la eliminarea excesului de bilirubină din organism, cel care provoacă îngălbenirea pielii și a corneei.

În ce constă: Pentru a se ajunge la efectele terapeutice dorite, se consumă zilnic cel puțin 100 de grame de ridichi roșii (cam 7 bucăți) cât mai proaspete. Se pot consuma tăiate felii și asezonate cu suc de lămâie sau oțet de mere, ulei de măsline și sare sau adăugate în alte tipuri de salate.

Durata: cel puțin trei săptămâni. Are puternice efecte antiinfecțioase, de stimulare a activității ficatului, de dizolvare a calculilor biliari.

Precauții: Cei cu o digestie sensibilă, gastrită hiperacidă sau dischinezie biliară ar trebui să fie precauți cu consumul de ridichi. Dacă provoacă disconfort digestiv, se reduce porția zilnică și se consumă doar alte feluri de mâncare.

Cura cu păpădie

Le este recomandată celor care suferă de dischinezie biliară și hepatică, păpădia fiind un excelent drenor hepatic și un foarte bun stimulent al funcției vezicii biliare și a activității ficatului. Este recomandată în caz de hepatite, icter, ciroză hepatică, dischinezie biliară.

Frunze proaspete. Frunzele și tijele de păpădie despovărează ficatul și colonul de toxine, stimulează regenerarea celulelor hepatice, secreția și eliminarea bilei.

În ce constă: Timp de 10-14 zile, se consumă câte 10 frunze proaspete de păpădie, recoltate de la plante ce n-au înflorit încă, de 2-3 ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale. Împreună cu frunzele, pot fi consumate și tijele, dar doar atunci când sunt mai gălbui, culese neapărat înainte de înflorirea plantei.

Durata: 10-14 zile

Decoct de păpădie. Este indicată în caz de insuficiență hepatică, digestie grea, indigestie.

În ce constă. Se toarnă peste 1-2 lingurițe plantă întreagă uscată și mărunțită o cană cu apă clocotită, se fierb 5 minute, după care se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi.

Durata: 2 săptămâni.

Suc din frunze. Stimulează activitatea ficatului, fiind un excelent adjuvant în hepatita cronică, în dischinezie biliară.

În ce constă: Se iau 2 mâini de frunze proaspete, se spală bine, se taie cât mai mărunt și se pun la macerat într-o jumătate de litru de apă, pentru 3-4 ore, după care se strecoară lichidul. Sucul amar obținut se bea pe parcursul unei zile.

Durata: cel puțin două săptămâni.

Cura cu armurariu

Proprietăți terapeutice au mai ales semințele de armurariu, fiind recomandate mai ales celor care se confruntă cu probleme hepatice.

Ceai de armurariu. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de semințe, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară și se beau 3 căni pe zi, întotdeauna proaspăt preferat.

Durata: 2 săptămâni

Pulbere. Se macină fin semințele, cu râșnița, de preferință cu 5-10 minute înainte de administrare. Se poate și păstra într-un borcan ermetic închis, la rece și întuneric, dar nu mai mult de 4-5 zile. Se ia pe nemâncate câte o linguriță rasă de pulbere de 4 ori pe zi. Se ține cam un sfert de oră sub limbă, după care se înghite cu apă.

Cura cu lămâi

Pe lângă faptul că, datorită acidității sale, sucul de lămâie distruge grăsimile din unele alimente ce au ajuns în aparatul tău digestiv, potrivit unui studiu recent, s-ar părea că un consum zilnic de lămâie îți ajută organismul să se protejeze de apariția celulelor canceroase.

În ce constă: În prima zi bei sucul de la o jumătate de lămâie, a doua zi de la o lămâie întreagă, în a treia de la o lămâie și jumătate, în a patra zi bei zeama stoarsă din două lămâi, după care, în zilele următoare, scazi consumul progresiv.

Durata: o lună.

Sursa: Revista Sănătatea de azi

Sursa foto: tustiai.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *