Un virus bancar fură datele de autentificare la serviciile de e-banking

carduri

Alertă pe piaţa bancară! Un nou virus vizează clienții băncilor din România. Odată instalat, virusul fură datele de autentificare la serviciile de e-banking.

Reprezentanţii băncilor îi sfătuiesc pe români să evite să acceseze linkuri provenite din e-mailuri de la expeditori necunoscuți.

Zeci de mii de mesaje ce conțin un virus bancar riscă să afecteze clienți ai instituțiilor financiare din România. Odată instalat, virusul fură datele de autentificare la serviciile de e-banking. Acesta poarta denumirea de Trojan.Dyreza. Pentru a trece de programele antivirus, arhivele ce conțin virușii poartă denumiri diferite, iar utilizatorul este direcționat către o pagină web localizată, aparținând unui furnizor de servicii de fax.

Observat pentru prima dată anul trecut, virusul Dyre este foarte asemănător cu celebrul troian bancar Zeus. Se instalează pe computerul utilizatorului și devine activ doar când utilizatorul își introduce datele pe un site specific, de cele mai multe ori în pagina de autentificare a unei instituții bancare. Astfel, hackerii ajung să realizeze cu uşurinţă operațiuni neautorizate în contul respectiv.

Reprezentanţii UniCredit au emis un mesaj de informare în care îşi avertizează clienţii asupra pericolului.

În cazul în care ați primit sau veți primi un e-mail sau SMS atribuite UniCredit Bank, cu un subiect similar, vă rugăm să stergeți aceste mesaje fără a le deschide. Acestea pot conține atașamente care pot afecta negativ funcționarea computerului dvs. UniCredit Bank nu trimite astfel de informări clienților săi și nici nu solicită plata în acest mod a facturilor sau a oricăror alte servicii furnizate.

De altfel, fraudele de tip skimming, cu copierea datelor cardului, au loc frecvent peste tot in lume, însă, potrivit instituţiilor bancare, oamenii trebuie sa stie ca banii lor sunt protejati. Organizatiile de carduri si bancile au proceduri de rezolvare pentru acest tip de incidente, prin care fiecare persoana isi recupereaza banii.

Un astfel de caz de fraudă a avut loc în Sibiu. Potrivit presei locale, persoane necunoscute au instalat recent la doua ATM-uri din oraş dispozitive de «skimming», datele copiate fiind utilizate apoi la tranzactii neautorizate facute in strainatate.

Banca a blocat însă cardurile BRD folosite pentru tranzactii la respectivele ATM-uri si care ar fi putut fi astfel copiate. Cei care au constatat operatiuni neautorizate in conturile lor sunt sfatuiţi să vină la sucursalele bancare pentru a completa un aviz de refuz la plata.

Cardurile afectate vor fi refăcute fără pentru clienti, iar rezolvarea cererilor de refuz la plata depuse de clienti vor fi rezolvate rapid, astfel incat fiecare client sa primeasca banii in cont în cel mai scurt timp, anunţă reprezentanţii băncilor, într-o relatare b1.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *