Programul din cinci puncte al părintelui Teofil Părăian, recomandat celor care au nevoie de îndrumări în ale credinţei

Programul din cinci puncte al părintelui Teofil Părăian, recomandat celor care au nevoie de îndrumări în ale credinţei, pe care, respectându-l, este angajat in relaţia cu Dumnezeu.
Primul punct de program e prezenţa la biserică, la Sfânta Liturghie, în duminici şi sărbători, pentru că acolo ne aflăm în cuprinsul împărăţiei lui Dumnezeu, ne împărtăşim de binecuvântările Lui, date nouă prin mijlocire preoţească, slujim împreună cu slujitorii sfinţiţi, aducând lui Dumnezeu cântare şi închipuindu-i pe heruvimi, fiind de fapt şi împreună cu ei. Pentru că în biserică, fiind împreună cu ceilalţi creştini, ne putem ruga împreună. Întărim comuniunea noastră întreolaltă şi cu Dumnezeu, constituindu-ne ca Trupul cel viu al lui Hristos. Pentru că în biserică, în timpul sfintelor slujbe, suntem în „Cerul cel de pe pământ” ne pregătim pentru atmosfera din veşnicie, pregustăm bunătăţile viitoare. Cel care nu merge la biserică nici nu e considerat de părinte …credincios”. Iar dacă cineva vrea să fie credincios, în „Ziua Domnului trebuie să fie neapărat acolo unde vrea Dumnezeu să fie. Se înţelege că cei bolnavi care nu pot împlini această obligaţie, sunt scutiţi de ea.
Să începi ziua cu Dumnezeu şi s-o sfârşeşti cu Dumnezeu” este al  doilea punct al programului, care concret înseamnă rugăciuni de dimineaţă şi rugăciuni de seară, aici incluzând şi rugăciunile înainte şi după mese. Aceasta pentru ca, în momentele principale ale zilei, credinciosul să se pună în faţa lui Dumnezeu şi sub protecţia Lui, să ştie că tot ce face este cu ajutorul lui Dumnezeu, că tot ce are vine din darul lui Dumnezeu. Când nu se poate mai mult, cel puţin un minimum de cinci minute acordate lui Dumnezeu, oricât de grăbit sau „ ostenit” ar fi omul, nu-i prea mult. Dacă cineva crede în Dumnezeu, nu se poate să nu aibă şi un timp anume pentru Dumnezeu.
Al treilea punct este „citirea a doua capitole din Noul Testament în fiecare zi” pentru că nu are cineva putinţa de a se raporta la Dumnezeu fără a ştii ceva despre El, despre modul în care poate intra în legătură cu El.
„Rugăciunea de toată vremea ” e al patrulea punct al programului. Aceasta pentru că omul e o fiinţă gânditoare şi toate ale omului pornesc de la gândul omului. Pentru că nu noi ne mântuim, ci Hristos ne mântuieşte, cerem aceasta printr-o rugăciune scurtă: „Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul (păcătoasa), rugăciune pe care o repetăm mereu în minte încercând să o unim cu respiraţia pentru ritmicitate.
Al cincilea punct este „Postul” după rânduiala Bisericii Ortodoxe, care se face în vederea disciplinării noastre interioare, disciplină pe care o urmărim şi prin rugăciunea de toată vremea.

Cu acest program părintele mai conjugă şi un  îndreptar de viaţă pe care îl dădea părintele Arsenie Boca şi care e format din citici puncte: I. „Oxigen”, adică viaţă dusă într-un aer cât mai curat; 2. „Glicogen ” – se referă la o hrană raţională; 3. „Somn ” – părintele Arsenie, având şi cunoştinţe medicale, spunea că avem nevoie de cel puţin şase ore de somn continuu în 24 de ore pentru a
putea lucra la capacitatea noastră reală; 4. „Să-ţi păstrezi hormonii” – adică să duci o viaţă sexuală corectă, nefăcând risipă de energie sexuală şi 5. „Să ai concepţie de viaţă creştină ” – adică viaţa să ţi-o pui în slujba lui Dumnezeu după rânduiala Bisericii Ortodoxe.

Ieromonah Serafim Gheorghe Pătrunjel în Maica Domnului – Raiul de taină al ortodoxiei, Arhim. Teofil Părăian

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *