Prodromița face minuni

prodromita

În 12 ale lui Cuptor, în calendarul creștin-ortodox are loc Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos. Este praznicul icoanei nefăcute de mână omenească.

De-a lungul vremii, Maicii Domnului i s-au închinat nenumărate icoane. Însă una a stârnit curiozitatea și este găzduită de schitul românesc Prodromu, pe Sfântul Munte Athos, în Grecia.

Este o minune?

Prodromița este neprețuită, făcătoare de minuni, care atrage zeci de mii de pelerini anual. Se spune despre aceasta că nu a fost zugrăvită de mână omenească, ci de un înger. Din acest motiv a stârnit curiozitatea cercetătorilor. La microscop, nu are nicio urmă de pensulă, cum au picturile, motiv pentru care s-a întărit credința că ar fi lucrare nepământeană. Dar scrierile religioase păstrează multe minuni înfăptuite la Icoana Maicii Domnului Prodromița, cu precădere vindecări miraculoase ale unor boli aparent incurabile. Credincioșii obișnuiesc să citească Acatistul Maicii Domnului Prodromița și rugăciunea cu același nume, pentru a le fi bine și a se bucura de ajutorul icoanei făcătoare de minuni. Prăzuirea ei are loc, an de an, pe 12 iulie, cu priveghere de întreaga noapte.

Dar mână de om a făcut-o

Prodromița este datată în 1863, zugrăvită în Țara Românească. Se spune că Nifon și Nectarie, preoții ctitori ai Schitului Prodromu, își doreau o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Și au găsit la Iași un zugrav iscusit, cu viață după morala creștină, care să o picteze. Bătrânul zugrav a acceptat, dar s-au înțeles ca el să lucreze după tipic, ținând post de dimineața, până când i se face foame, apoi să se oprească din lucru, până în ziua următoare. Scrierile vremurilor păstrează vorbele lui. El menționează că, în timpul lucrului, când a ajuns la Chipul Maicii Domnului, și-a dat seama că ieșea anapoda, deși picta cu toată evlavia. Seara, s-a culcat nemâncat, rugându-se ca Maica Domnului să-l ajute să reușească să termine ceea ce a început. Dimineața, după ce s-a trezit, s-a închinat și a bătut 3 metanii, iar când a ridicat privirea, mare i-a fost mirarea! Chipurile erau desăvârșite pe icoană!

Sursa: revista „Libertatea pentru femei”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *