Perioada Postului Mare ne oferă șansa de a învăța cu adevărat să ne rugăm

Elementele fundamentale ale Postului Mare sunt rugaciunea si postul. Rugaciunea presupune credinta. Fara rugaciune cineva este neajutorat, nesigur, orb si singur. Fiind legat de pamant, de materie, acesta nu este pregatit sa zboare la inaltime, sa straluceasca in ceruri, sa primeasca ajutorul ceresc. Astfel de oameni sunt atrasi ca de un magnet, fiind lipiti de ceea ce este stricacios si pamantesc. Nu se pot desprinde usor. Acestia incearca sa castige comoara pe pamant. In mod constant ei cauta placerea pentru a se inveseli, altfel, in lipsa, ei au parte de durere. Este trist si patetic sa cauti fericirea in noroi.

Urcusul catre cer incepe prin pocainta, pocainta sincera, printr-o inima infranta. Acestia trebuie sa simta ca nu sunt creati pentru mizerie. Patimile nu aduc cu adevarat fericire. Alipirea de acestea este o greseala grava si costul presupune consecinte amare.

Sa te ridici mai sus decat poate cineva sa vada nu este imposibil. Este posibil pentru oricine. Necesita doar sa-ti doresti, sa iubesti. La inceput ezitam, suntem lasi, tematori, nu dorim sa ne asumam riscul. Intr-adevar il consideram ambiguu, ciudat, nefiresc, imposibil, dar nu pentru noi. Gandim ca este un joc inacceptabil si irelevant, ca noi suntem foarte pacatosi pentru asa ceva.

Rugaciunea nu este numai pentru sfinti. Daca o persoana se roaga cu smerenie si zdrobire a inimii, atunci inima sa incepe sa se indulceasca, sa straluceasca, sa fie intarita, sa gaseasca odihna. Acestia simt ca se cuvine sa te rogi. Ei simt bucurie, extaz, siguranta, intarire si mangaiere. Inteleg ca este o mare nevoie a sufletului, o miscare naturala, o liturghie launtrica. Devine un obicei bun si nu o practica standard. Este o hrana si un dar zilnice.

Dupa cum trupul are nevoie de hrana zilnica pentru a se mentine in viata, tot asa si sufletul nostru vesnic. Amintirea lui Dumnezeu este o rugaciune. Cand iti amintesti persoana iubita, te bucuri. Invocarea lui Dumnezeu este un prilej pentru o mare bucurie, pace si binecuvantare.

Fara rugaciune sufletul ramane fara suflare, putere sau sanatate. Rugaciunea ofera sanatate sufleteasca, echilibru, discernamant, luminare, sfintenie. Rugaciunea ne apara de pacat. O persoana rugatoare vorbeste cu Dumnezeu si nu are legatura cu lucrurile desarte. Astfel de oameni invata smerenia, blandetea, simplitatea si dragostea. Persoana care se roaga este un copil preaiubit al lui Dumnezeu.

Un mare dar al lui Dumnezeu pentru oameni este rugaciunea. Aceasta perioada a Postului Mare este o sansa extraordinara pentru a invata cu adevarat sa ne rugam.

Părintele Moise Athonitul

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *