Părintele Calistrat Chifan: Ăștia sunt oamenii de astăzi, cărora le este rușine să-și facă cruce în mijlocul străzii

Parintele-Calistrat-Chifan

„Să nu aveți traistă, să nu aveți bani, să nu luați două haine, să nu luați nici toiag, nici sandale în picioare. Vă trimit doi câte doi, precum mieii în mijlocul lupilor.Și unii dintre voi vor fi prinși, vor fi bătuți, vor fi chinuiți, vor fi închiși în temniță, pentru Numele Meu! Unii vor pătimi de moarte!”

Și după ce a spus acestea, Mântuitorul a ridicat ochii și din cei 70, nu mai era nimeni. Dar la dreapta lui, a văzut 12 apostoli. Și i-a întrebat: Dar voi de ce nu ați plecat?

Păi la tine am aflat izvorul vieții! Deci iată ce trebuie sa afle un om care-l caută pe Dumnezeu! Deci, dacă nu pleci de la premisa de unire cu Dumnezeu în suflet, în minte și în inimă, n-ai să fii niciodată un preot bun. Ai să fii un borfaș, n-ai să fii niciodată un călugăr bun, ai să fii un golan în haine negre, n-ai să fii niciodată un arhiereu bun, ai să fii un lacom…. și n-ai să fii niciodată un creștin bun! Ai sa fii o oaie rătăcită în pădurea lupilor, care stau să culeagă pentru fiecare sectă, proști care au pierdut cărarea adevărului. Ăștia suntem noi fără această chemare care trebuie să plece din Evanghelia de astăzi:”Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, de aceasta şi Fiul Omului se va ruşina, când va veni întru slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri.”

Nu trebuie sa-ți fie rușine sa-ți faci cruce, sau să iei anafură și agheasmă, să te închini, sau să postești… Căci mai aud câte o data, creștinism din ăsta avansat;

– Părinte, știți, la noi la serviciu se dă câte o masa, îmi dați dezlegare sa mănânc de dulce?

– Mănâncă, dragă! „Nu ceea ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea spurcă pe om!” (Matei 15:11). Dacă ești creștin adevărat, te jertfești fără să faci tam-tam. Dar, el vrea dezlegare că dacă îl află șeful că ține post, că e ortodox și merge la biserică, râde de el! Și știți ce afectat e că râde de el? E rușine de Dumnezeu!?! Ăștia sunt oamenii care vor să umple sinaxarele! Ăștia sunt oamenii de astăzi, cărora le este rușine să-și facă cruce în mijlocul străzii!

Părintele Calistrat Chifan

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *