Paharul cel duhovnicesc, potirul cel neprihănit al Sângelui Stăpânului, ţine sufletul treaz
Să ne abţinem de la beţie. Nu spun să ne abţinem de la vin, ci să ne abţinem de la beţie. Nu vinul te îmbată, vinul este zidire a lui Dumnezeu, iar zidirea lui Dumnezeu nu face rău ci voinţa ta cea rea te îmbată. (…)
Nu vă îmbătaţi de vin întru care este desfrânare, ci umpleţi-vă de Duh (Efeseni, 5, 18). Aceasta-i beţia cea mai bună. Îmbată-ţi sufletul cu Duhul, ca să nu ţi-l îmbeţi cu beţia. Ocupă cu Duhul mai înainte mintea ta şi gândurile tale, ca să nu mai găsească loc acea neruşinată patimă. Din pricina asta Pavel n-a spus: Împărtăşiţi-vă cu Duhul ci: Umpleţi-vă de Duhul. Umple-ţi ca pe un pahar mintea cu Duhul, ca să nu mai poată diavolul pune nimic în ea. Nu trebuie să participăm numai la Duhul, ci să ne umplem de Duhul, cu psalmi, cu inima, cu cântări duhovniceşti, aşa cum v-aţi umplut astăzi, că voi sunteţi cumpătaţi şi înţelepţi.
Noi avem un pahar bun de beţie, un pahar de beţie care ne întăreşte, nu ne slăbănogeşte. Care-i paharul acesta? Paharul cel duhovnicesc, potirul cel neprihănit al Sângelui Stăpânului. Acesta nu îmbată. Acesta nu slăbănogeşte. Nu slăbeşte puterea, ci o întăreşte. Acesta nu slăbeşte nervii, ci îi face tari. Acesta ţine sufletul treaz. Acesta este sfânt îngerilor, înfricoşător dracilor, cinstit oamenilor, iubit Stăpânului.
Iată ce spune David despre acest duhovnicesc pahar, care stă pe Masa aceasta: Gătit-ai înaintea mea masă, împotriva celor ce mă necăjesc, uns-ai cu untdelemn capul meu şi paharul Tău este adăpăndu-mă ca un puternic (Psalmi, 22, 6). Dar, ca nu cumva la auzul cuvântului de beţie să te înspăimânţi şi să socoteşti că paharul acesta slăbănogeşte, a adăugat că paharul acesta este puternic şi tare.
Iată un nou chip de beţie! O beţie care dă tărie, care face pe om cumpătat, puternic, căci a curs din piatra cea duhovnicească. Nu aduce rătăcire gândurilor, ci adaos de gânduri duhovniceşti. Să ne îmbătăm cu această beţie. Să fugim de cealaltă.
Sfântul Ioan Gură de Aur, Cuvânt la Înviere, – fragment