Numai în Dumnezeu omul este el însuşi

Dacă cunoşti înţelesul unui cuvânt din Scriptură de care se vorbeşte dar îl cunoaşte şi altul, lasă-l pe el să-l spună. Căci cuvântul cel mai bun pe care îl pot spune cu această ocazie este smerenia ta. Din smerenie se arată cel mai bine că ai înţeles toate cuvintele Scripturii.
Există şi o „înţelepciune drăcească”. Este aceea care caută toate argumentele ca să demonstreze că nu e Dumnezeu, sau să-şi justifice mândria şi patimile egoiste. Dar această „înţelepciune”, numită şi „falsă cunoştinţă”, sau gnoză panteistă mai degrabă, întunecă pe cel ce o practică în toate, lipsind pe cel ce o practică şi toate de sens.
Cel ce crede că e stăpân pe sine, nelăsându-se stăpânit de Dumnezeu, e de fapt sub stăpânirea mândriei, care e o patimă susţinută în el de demonul vrăjmaş. Numai în Dumnezeu omul este el însuşi, căci nu se închide în sine, ci rămâne în legătură cu Cel ce l-a făcut şi în armonie cu toate.

Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae – note de subsol, Filocalia, vol. XII – Cuviosul Isaia Pustnicul, Douăzeci şi nouă de cuvinte

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *