În Hristos toate problemele sunt rezolvate, fiindcă dragostea lui Hristos dezleagă toate problemele

– Gheronda, care este masura dragostei?

– „Sa va iubiti unii pe altii, precum Eu v-am iubit pe voi”. Prin aceasta Hristos vrea sa spuna ca trebuie intotdeauna sa ne jertfim pentru ceilalti, precum si El S-a jertfit pentru noi.

– Se poate ca in jertfa sa existe voie proprie?

– Da, se poate. Imi amintesc ca, pe cand eram inca mirean, un om din Konita, indata dupa slujba de Inviere, spunea in auzul tuturor: „Voi merge sus la manastire, sa-i aprind Maicii Domnului candelele”. Insa dupa felul cum o spunea, puteai sa-ti dai seama ca are mandire, voie proprie… Se ducea, deci, noaptea, sus la manastire ca sa aprinda candelele, doua ore dus si doua ore intors. Si pe ce drum rau mergea! Iar acolo la bisericuta erau toate parasite, aruncate pe ici-colo. De unde sa gasesti pluta de candela si fitil? Si ele facea toata aceasta osteneala, dar pana la urma in zadar. Daca ii spuneai: „Cand te vei duce acum acasa, aprinde candela!”, poate ca n-o aprindea! Daca voia intr-adevar sa faca o jertfa trebuia sa mearga si sa aprinda candelele la manastire simplu, fara zgomot.

– Deci se poate ca cineva sa faca o jertfa din mandrie?

– Cum sa nu? Isi poate jertfi chiar si viata, precum spune Apostolul Pavel, dar dragoste sa nu aiba. (I Cor. 13,3) – Nu-ti amintesti ce spune apostolul Pavel? „Daca dragoste nu am, nimica nu sunt”. Jertfa, ca sa fie placuta lui Dumnezeu, nu trebuie sa aiba elemente omenesti, interes, mandrie etc. Cand cineva se jertfeste cu smerenie, atunci are dragoste si Il induioseaza pe Dumnezeu.

Cand vorbesc despre dragoste, vorbesc despre dragostea adevarata, autentica, care are noblete. Caci te poti impaca la gandul ca ai dragoste pentru ca dai totul, si cu toate acestea dragoste sa nu ai, din cauza ca prin aceasta dragoste vrei sa iesi in evidenta, adica urmaresti interesul personal. Pentru ca dragostea noastra sa fie autentica trebuie sa o purificam, sa indepartam propriul eu din dragostea noastra. Iar cand toti isi indeparteaza propriul eu din dragostea lor, atunci unul este in celalalt si toti sunt unul, fiind de acum inainte uniti de dragostea cea una a lui Hristos. Si in Hristos toate problemele sunt rezolvate, fiindca dragostea lui Hristos dezleaga toate problemele.

Părintele Paisie Aghioritul

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *