În fața lui Dumnezeu, geniul e văr primar cu idiotul

Un filozof care se zbate fie să găsească argumente pentru existența lui Dumnezeu, fie să combată argumentele despre inexistența lui Dumnezeu reprezintă o poartă către ateism. Dumnezeul lui Moise este neatributiv. Când Îl întreabă Moise pe Dumnezeu: Ce să le spun ălora de jos despre Tine? – Dumnezeu îi spune: Eu sunt Cel ce sunt.

Binele și răul sunt conceptele pedagogiei lui Dumnezeu față de oameni. De aceea, în fața lui Dumnezeu, geniul e văr primar cu idiotul.

Dumnezeu S-a revelat, dovadă că este. De fapt, vânzoleala asta haotică a lumii actuale, frământarea lumii de azi, mă convinge că nu există decât Dumnezeu. Că totul e muritor, și universul și omul, și că lumea a fost făcută de Dumnezeu din nimic și o va spulbera din orgoliul divin de a o face din nou – considerând că prima lui ispravă s-a înecat istoric.

Eu încerc o experiență: încerc să mă deparazitez de filozofie, de păduchernița metafizicii. Cioran s-a deparazitat mai demult, deși face filozofie. Un prieten al meu zice: te deparazitezi, dar folosești sculele ei. Da, dar dacă mă urc în tren nu înseamnă că zeul meu e calea ferată.

În Evul Mediu, s-a formulat de către filozofii șireți teoria adevărului dublu: secundum fidem – adevărul după credință – și secundum rationem – adevărul după rațiune, ca să aibă cale liberă pentru filozofie. Adică să rătăcească până devin năuci. Ce-au realizat filozofii prin autonomia lor? Nimic! N-au nici un adevăr.

La urma urmelor, are și filozofia acces la adevăr, pentru că situarea spiritului în adevăr este vocațională. Babele evlavioase merg la absolut rugându-se, iar filozoful trăncănind silogisme.

322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *