În ce categorie de sfinți s-o încadrăm pe Maica Domnului?

Maica Domnului deține toate harismele sfinților, și de aceea aparține tuturor categoriilor. Este o sfântă zăvorâtă, când locuiește în Sfânta Sfintelor, este profet și apostol când spune iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău în pace; este prim tămăduitoare fără de arginți, este Fecioară desăvârșită și Mamă desăvârșită, rugându-se pentru noi în toți vecii.

Numai preoție nu are, și aceasta pentru că a slujit taina dumnezeieștii iconomii doar prin jertfa tăinuirii și a tăcerii sale. Maica Domnului nu a fost hirotonită preoteasă pentru a sluji pe Sfânta Masă, odată ce ea însăși s-a făcut o sfântă masă veșnică a Dumnezeului întrupat.

Dacă astăzi unele femei vor hirotonirea, să se gândească la faptul că nici Preasfânta Născătoare de Dumnezeu nu a primit-o. Să slujească și acestea taina cerului prin dragoste, dăruire și maternitate în slava veșnică și liniștită a tăcerii și a smereniei. Chiar și femeile care nu sunt mame naturale, dar și toți oamenii, bărbați și femei, putem și trebuie să avem ca model pe Doamna noastră, Născătoarea de Dumnezeu, și să devenim cu toții prin starea noastră ”mame” pentru lume, având ca exemplu jertfa și dragostea aceleia.

Pr. Dionisios Tambakis, Maxime și cugetări aghiorite. Mici secrete pentru o viață frumoasă de toate zilele, Editura Egumenița, 2019

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *