Gelozia lui Dumnezeu Care-l vrea pe om pentru cer

Asculta, asadar, fratele meu, sa-ti spun: “Esti multumit oare daca se uita altul la preaiubita ta femeie?” Nu vei rabda nicicand aceasta. Asa nici Dumnezeu nu rabda nicicand sa ai vreo parte cu apostatul diavol, fiindca te-a facut pentru El si vrea sa te duca in Rai impreuna cu toti ingerii sa te bucuri de slava Lui. De aceea ne-a si facut cu capul sus si ne-a pus mintea in partea de sus, ca sa ne gandim mereu la ceresti si pe ele sa le dorim, iar nu lucrurile pamantesti si stricacioase ale lumii.

(…) Preabunul Dumnezeu ne-a dat ochi sa privim spre cer, sa vedem stelele, soarele, luna, toate cele si sa spunem: “Dumnezeul meu daca acest soare, care e o faptura, e atat de stralucitor, Tu care ai facut soarele, cu cat esti mai stralucitor? Ah, Dumnezeul meu, invredniceste-ma sa fiu desfatarea Ta!” Aceasta e datoria noastra, fratii mei!

Dumnezeu nu ne-a dat ochi sa ne uitam barbatii dupa femei si femeile dupa barbati, sau sa ne uitam la lucrul fratelui nostru ca sa-l furam si sa-l omoram pe fratele nostru, sau ca sa  jucam carti, jocurile diavolului, si sa traim in sangele si nedreptatile fratilor nostri. Dumnezeu ne-a dat picioare? Avem datoria sa mergem la biserica, sa stam in ele cu evlavie si sa umblam pe drumul cel bun. Dumnezeu nu ne-a dat picioarele sa umblam prin munti ca lupii, ca niste fiare, sa luam hainele oamenilor, sa-i pradam si sa le luam dobitoacele [turmele].

Ne-a daruit Dumnezeu bogatie? Avem datoria sa mancam si sa bem cat ne e de ajuns, sa avem haine de ajuns, iar celelalte sa le dam saracilor pentru sufletul nostru. Dumnezeu nu ne-a dat bogatia ca sa mancam mult, sa ne facem haine foarte scumpe si palate inalte, in care maine vor juca soarecii, iar saracii sa moara de foame. Aceasta e datoria noastra, fratii mei, asa sa stiti. De azi incolo asa sa faceti daca vreti sa va mantuiti.

Vrei sa intelegi, fratele meu, datoria pe care o ai fata de Dumnezeu? Tu, fratele meu, ai o femeie. Esti multumit sa o sarute altul o data intr-o luna? -Nu. -Intr-un an? -Nu. -In zece ani? -Nu. -In cincizeci de ani? -Nu. -In o suta de ani? -Nu. Nu esti, asadar, multumit ca altul sa desfraneze cu femeia ta, nu vrei sa se atinga de ea nici macar cu degetul. Afla ca Dumnezeu vrea sa ai cu diavolul tot atata parte cata vrei si tu sa aiba cu femeia ta altul. Dumnezeu nu ne-a facut pentru Iad, ci pentru El Insusi, pentru Rai. Aceasta e datoria noastra, crestinii mei”.

Viata si invataturile Cuviosului si Sfintitului Mucenic Cosma Etolianul, Luminatorul Greciei si Apostolul saracilor“, Editura Deisis, Sibiu, 2001

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *