Dacă nu ai început, e timpul să o faci. Vitaminizarea de primăvară, secretul vitalității în cursul întregului an
Nu știm alții cum sunt, dar nouă ne place când e cald și frumos afară. De regulă iarna, din cauza frigului și zilelor mici, facem mult mai puțină mișcare decât în restul anului, ne uităm mai mult la TV sau pe net și mâncăm puține legume. Unde mai pui că de sărbătorile de Crăciun sigur am mâncat cât pentru tot anul. Prin urmare, ieșim din iarnă mai fără vlagă, iar ca să ne bucurăm total de primăvară cel mai bine e să facem o cură de vitaminizare. Cura de vitaminizare înseamnă să începem o dietă echilibrată, plină de fructe, legume și semințe, plus suplimente alimentare adecvate. Să lăsăm deoparte pentru o perioadă carnea de orice fel (afară de cea de pește) și să începem să pregătim acasă sucuri din fructe și legume. Cura de vitaminizare mai înseamnă și să ne reapucăm de sport, exerciții fizice și plimbări, precum și de cure de soare, adică să stăm în bătaia soarelui câte 5-10 minute în fiecare dimineață. Nu uita nici de cei doi litri de apă zilnic.
Ce ne aduce vitaminizarea de primăvară?
• Ne energizează și ne simțim din nou plini de vitalitate
• Ne curăță organismul de toxinele acumulate în timpul iernii
• Ne ajută să mai dăm jos din kilogramele în surplus
• Ne ferește de astenia de primăvară
Oglindă, oglinjoară, care-i cea mai importantă vitamină primăvara?
• Vitamina C este una dintre cele mai importante „vitamine a primăverii“ și are un rol în multe dintre procesele din organism. Vitamina C se găsește în cantități crescute în: citrice, măceșe, legume cu frunze verzi.
• Vitamina D sau „vitamina soarelui“ este foarte importantă în procesul de absorbție a calciului în organism. Ea se produce în piele sub acțiunea razelor solare. Vitamina D poate fi găsită în ulei de pește, ficat, smântână, lapte, gălbenuș de ou.
• Vitamina A este importantă atât pentru vedere, cât și pentru procesul de formare a oaselor. În cantități crescute se întâlnește în morcov, varză, urzică, dovleac, roșii, ardei roșu, porumb, caise.
• Vitamina E ,„vitamina tinereții“, are rol în buna funcționare a sistemului muscular și a glandelor sexuale. Foarte multă vitamina E conține uleiul vegetal, gălbenușul de ou, legumele cu frunze verzi.
B-urile – vitamine de nelipsit primăvara
Vitaminele din complexul B sunt o echipă redutabilă pentru organismul nostru:
• B1 (tiamina) – reduce efectele negative ale carbohidraților și zaharurilor, responsabile cu starea de moleșeală
• B2 (riboflavina) – alină durerile de cap și migrenele persistente
• B3 – îți redă energia, întărește sistemul imunitar
• B6 (piridoxina) – ajută la formarea serotoninei, hormonul fericirii, în lipsa căruia se instalează tristețea
• B5– grăbește vindecarea rănilor
• B9 (acidul folic) – susține aspectul normal al pielii și are rol în formarea sângelui
• B12 – susține memoria
Cei trei fantastici
E vorba de cele mai importante trei minerale: calciul, zincul și magneziul. La ieșirea din sezonul rece, sunt cei mai buni prieteni ai tăi.
1.CALCIUL e responsabil cu dezvoltarea armonioasă și de durată a dinților și a oaselor, întărește mușchii, ajută la funcționarea optimă a presiunii arteriale și reglează impulsurile neuronale. Un aport adecvat reduce, mai târziu în viață, riscul apariției osteoporozei, a diabetului și obezității. Până la vârsta de 50 de ani, ai nevoie de 1.000 de miligrame pe zi, iar după acest punct, crești doza cu încă 200 de miligrame. 99% din cantitatea de calciu din organism se află în oase, iar restul în sânge, unde joacă un rol foarte important în coagularea sa. Îl poți consuma din pește și produse lactate.
2.MAGNEZIUL menține și el sănătatea oaselor și a mușchilor, reglează bătăile inimii și nivelul zaharurilor din sânge și susține metabolismul general. Magneziul te poate ajuta dacă ai dureri de cap, insomnii sau stări anxioase. Zilnic, trebuie să ne asigurăm că respectăm un raport de 2:1 între calciu și magneziu, fie că le luăm din alimentație, fie din suplimente. Așa că, atunci când te preocupi de asigurarea aportului zilnic de calciu pentru sănătatea oaselor, amintește-ți că un nivel scăzut de magneziu atrage după sine și hipocalcemia. Asigură-te că ai suficiente rezerve de magneziu în corp consumând pâine integrală, orez și legume verzi!
3.ZINCUL Spre deosebire de calciu și magneziu, acesta nu poate fi produs de corpul uman, așa că fă-ți provizii zilnice pentru a-ți spori imunitatea șubrezită iarna. Zincul joacă un rol esențial în regenerarea celulelor T (celulele sistemului imunitar, implicat în apărarea organismului), care, în lipsa lui, nu sunt capabile să recunoască și să lupte împotriva focarelor de infecție din corp.
Bune pentru oase
• SOIA– este bogată în calciu și magneziu. O cană cu boabe conține 260 de miligrame de calciu și 108 miligrame de magneziu;
• NUCILE, MIGDALELE, ULEIUL DE MĂSLINE– conțin grăsimi esențiale care previn apariția osteoporozei. În plus, într-o mână de migdale găsești 80 de miligrame de calciu și aproape 80 de magneziu.
• CARTOFII ȘI BANANELE– conțin potasiu, care ajută la o bună absorbție a calciului în organism. Ai nevoie de 4.700 de miligrame de potasiu zilnic, echivalentul a zece banane și al unui cartof roșu.
• PEȘTELE GRAS – este bogat în vitamina D, adjuvant foarte important în absorbția calciului în oase. Studiile au scos la iveală că femeile care iau 500 UI pe zi de vitamina D sunt cu 40% mai ferite de fracturi de șold decât restul.
Articol relatat de alevia.com.ro