Cum putem să ne supraveghem gândurile?

Din profunzimile inimii duhovnicești(…), din mintea care are ființa în inima duhovnicească, răsar gândurile bune sau rele. Și atunci când spunem că trebuie să fim atenți la gândurile noastre, înțelegem că trebuie să le întâmpinăm acolo unde se nasc, în inima duhovnicească. Și dacă sunt bune, să le lăsăm să iasă, să le urmăm spre depozitele și laboratoarele creierului. Și, dimpotrivă, dacă sunt rele, să le omorâm în locul în care s-au născut: în inima duhovnicească, în partea inimii duhovnicești care se numește minte.

Afectele și sentimentele bune sau rele se nasc în inima duhovnicească și de acolo tind să iasă la suprafață, în viața noastră.

De asemenea, voința noastră, dorințele, hotărârile bune sau rele, tot înlăuntrul inimii duhovnicești se nasc și de acolo se ridică și ajung trăiri, lucrări și fapte.

Orice se lucrează în inima noastră duhovnicească, fie gânduri, fie afecte, fie voință, înainte de a ajunge la faptă, trebuie să treacă prin toate fibrele inimii duhovnicești, ca să ia mai întâi toate cele trebuincioase din toate locașurile inimii duhovnicești, primind însușirile necesare și apoi să ia viață și formă.

– Cum putem să avem gânduri bune?

Un gând bun trebuie să se unească cu o simțire bună și cu o voire de asemenea bună, pentru a fi desăvârșit.

Mai mult, un sentiment frumos nu este de ajuns pentru a deveni o faptă bună. E nevoie și de gânduri ajutătoare și de o voință bună. Aceleași lucruri se pot spune despre dorințe și despre ceea ce privește voința omului.

Părintele Ioan de la Rarău, Gândurile bune. Întrebări și răspunsuri, Editura Panaghia, 2015

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *