Ce este libertatea adevărată?

Ce înseamnă a fi liber? Înseamnă a putea fi tu însuţi oriunde şi oricând, înseamnă a putea fi tu însuţi indiferent de ceea ce este în jurul tău, de factorii din afară. Nimic din afară nu-ţi poate strâmtora libertatea ta. Atunci când libertatea ta depinde de nişte lucruri exterioare, cum poţi oare să te numeşti liber? Da, noi spunem, tineri din liceu, sunt liber şi vreau să mă duc la mare. A fi liber înseamnă a-mi putea împlini dorinţa asta. Dacă nu ia tatăl tău salariul, tu nu te poţi duce la mare. Înţelegeţi? Am zis o pildă pe care o putem urmări. E banală, dar cam prin asta înţelegem libertatea noastră. Sunt liber dacă pot să fac cutare sau cutare lucru. Dar sunt o mulţime de factori exteriori care nu depind de tine şi care dacă nu se vor îndeplini tu nu-ţi poţi trăi libertatea ta, înseamnă că tu nu eşti liber. Păi noi avem Sfinţii Mucenici care erau liberi şi când erau legaţi în lanţuri, şi când erau bătuţi, şi când erau daţi la moarte, în groapa cu lei. Îşi trăiau libertatea din plin şi aceasta nu este o libertate metaforică. Cu adevărat sufletul lor era liber şi trăia deplin şi desăvârşit.
Aşa că, libertatea adevărată aceasta este: a putea fi tu însuţi oriunde, oricând. Dar la ea nu se poate ajunge prin minciună. Nu putem trăi în iluzii, pentru că iluzia mai devreme sau mai târziu se spulberă, „se risipeşte ca visul celui care se deşteaptă”, cum spune David. Şi atunci la ce ne va folosi toată libertatea noastră părelnică. Atunci când vom descoperi că totul a fost o mare înşelăciune.
Smerenia este cea care ne trezeşte din visul nostru. Ea este dureroasă la început, ea repugnă firii noastre. în faţa ei noi dăm înapoi, pentru că este greu omului să descopere adevărul despre sine. Este înfiorător să descoperi că tu eşti nimic, deşi suntem chemaţi la a fi asemenea cu Dumnezeu. Deci, smerenia ne eliberează, adevărul ne eliberează. Smerenia este prima treaptă a drumului spre adevăr, spre libertate.

Ieromonah Savatie Baștovoi, Puterea duhovnicească a deznădejdii, Ed. Reîntregirea, Alba-Iulia, 2005

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *