Când se naște îndoiala opriți-o chiar la intrare, ca pe un musafir nepoftit și supuneți-o cercetării

Cine dintre noi nu are anumite indoieli privind credinta? „Si eu am avut” – recunoaste intr-o scrisoare marele ravnitor al credintei, preasfintitul-ascet. Dar, daca incepi sa le cercetezi, se spulbera. Iata, dupa cuvintele lui, la ce metode trebuie sa apelam de fiecare data cand mintea noastra este cuprinsa de indoieli.

– Cand se naste indoiala, nu o lasati sa se maturizeze in minte, ca si cum in realitate este exact asa cum va insufla ea; opriti-o chiar la intrare, ca pe un musafir nepoftit si supuneti-o cercetarii. Pe cat de important este a nu lasa dorintele sa se maturizeze in inima, pe atat de important este a nu lasa indoielile sa se maturizeze in minte.

Daca veti incepe sa lucrati asa, multe indoieli vor pieri imediat ce le veti smulge din minte si le veti supune judecatii. Daca vor ramane in chip staruitor, incepeti sa le goniti.

In privinta dorintelor – avand constiinta apropierii vrajmase fata de noi in ele – toti sfintii propun ca a doua metoda: in locul luptei personale cu ele, sa ne indreptam spre Domnul Mantuitorul si ele vor pieri. Cred ca acelasi lucru trebuie sa-l faceti si in privinta indoielilor. Indreptati-va cu mintea catre Domnul si rugati-L pe El sa alunge ispita si pe cel ce va ispiteste.

A treia metoda – sa reinviati simtamintele cele bune in voi. A veti si mintea si inima intregi. Dar clevetiti in ele: Ceea ce este – este de la vrajmasul. De exemplu, trebuie sa va apucati de ceva. Si va apucati.

Gandurile si simtamintele bune pe care le simtiti, pe acelea grabiti-va sa le reinviati. Mi se pare ca toata nenorocirea voastra vine din faptul ca indoielile care vi se nasc le primiti ca pe niste prietene si le dati voie inlauntru si le dezmierdati, trecand de partea lor. Acest lucru inseamna ca, fara sa ridicati un deget, va lasati in puterea deplina a vrajmasului. Dar sa pastrati pe viitor convingerea ca indoielile nu reprezinta nimic adevarat si, atunci cand iau nastere, sa le alungati, incordandu-va la maxim sa ramaneti de partea binelui si a adevarului, pe care le-ati simtit.

Cand va veti reface buna stare sufleteasca, atunci veti putea analiza indoielile (veti chibzui in liniste). Atunci vor fi foarte slabe si biruinta va ramane intotdeauna in urma voastra.

Episcopul Teofan Zavorâtul

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *